Viktminskning och teorin om begränsningar

Det har alltid varit fascinerande för mig hur affärer, ekonomi och viktminskning löper parallellt.

Ta till exempel ett personligt bankkonto. Om du lägger till mer än du tar bort kommer ditt konto att växa mer och mer.

Detsamma är sant med din kropp. Om du lägger mer på det genom maten än du tar ut genom aktivitet, kommer det att växa sig större och större. Det är en enkel sanning, eller hur?

Vad sägs om en affär? Om en företagsägare inte tittar på sin verksamhet dagligen och vidtar åtgärder vid behov, kommer hans företag sannolikt att misslyckas.

Detsamma gäller med ett viktminskningsprogram.

Om den inte övervakas dagligen och nödvändiga åtgärder vidtas kommer den att misslyckas. De flesta företag misslyckas. Precis som de flesta viktminskningsprogram. Det är också en enkel sanning.

Jag har alltid varit industriingenjör och för flera år sedan läste jag en bok om tillverkning av Dr. Eliyahu M. Goldratt, en israelisk fysiker, med titeln “The Theory of Constraints”.

Den centrala idén med Theory of Constraints är att varje verkligt system, såsom ett vinstdrivande företag, måste ha minst en begränsning.

Om det inte vore sant, skulle systemet producera en oändlig mängd av vad det vill. I fallet med ett vinstdrivande företag skulle det vara oändliga vinster.

Eftersom en begränsning är en faktor som begränsar systemet från att få mer av vad som helst, måste en företagsledare som vill ha mer vinst hantera begränsningen.

Det finns verkligen inget val i frågan. Antingen hanterar du begränsningarna eller så hanterar de dig. Begränsningar kommer att avgöra resultatet av systemet, om de känns igen och hanteras eller inte.

Det kan finnas många begränsningar i ett företag, men jag har märkt under min ingenjörskarriär att det vanligtvis finns en viktig.

Alla begränsningar måste hanteras, men genom att fokusera mer uppmärksamhet på den huvudsakliga, kommer allt som eftersträvas att förbättras. Perfektion uppnås aldrig, men förbättring kan åstadkommas.

Det är en ständig kamp.

Gäller Theory of Constraints för viktminskning? Absolut! Om det inte fanns några restriktioner för viktminskning skulle ingen av oss vara tjock.

Dieters kan uppnå förbättringar genom att fokusera på sin huvudsakliga begränsning på samma sätt som företagsledaren, även om alla begränsningar måste hanteras.

Det är en ständig kamp.

Så vad är den huvudsakliga begränsningen för viktminskning? Jag tror att det är universellt för alla dieter. Walt Kellys seriefigur Pogo sa det bäst. “Vi har mött fienden och han är vi.”

Ja. Den huvudsakliga begränsningen för viktminskning är mellan våra öron.

Vi föredrar att sitta i soffan och överlämna oss till stundens nöjen, istället för att kämpa för det vi skulle vilja ha i framtiden.

När det kommer till viktminskning kan vi lika gärna jaga enhörningar eller leta efter krukor med guld i slutet av regnbågen. Det är lika troligt att vi hittar dem som att vi går ner i vikt.

Bra viktminskningsinformation finns i överflöd, men för att gå ner i vikt måste du bli proaktiv. Kunskap räcker inte. Du måste arbeta med den primära begränsningen. Du måste gå upp ur soffan och GÖRA NÅGOT.

Leave a Comment