Vad kan den hyllade grafiska designern Jeff Fisher lära oss om marknadsföring av småföretag?

Ett av de största misstagen små företag gör när de bygger en onlinenärvaro är att försöka göra allt själva, säger Jeff Fisher, en grafisk designer med 30 års erfarenhet och författare till två böcker om grafisk design. Fisher är också medlem i de rådgivande styrelserna för How Magazine, UCDA Designer Magazine och How Design Conference.

“Jag säger alltid till företagare att inte prova det här hemma”, säger han. “Anställ en proffs som vet vad han gör. Det behöver inte kosta en förmögenhet, men det kommer att vara en stor fördel att ta in någon som verkligen förstår hur man skapar det som ett företag behöver för att börja på rätt fot.”

Hans förslag för att hitta en professionell inkluderar:

 • Kolla in designerportföljer online.
 • Kontakta lokala designskolor, universitet eller högskolor för rekommendationer från framstående studenter som kan hjälpa till med ekonomisk ersättning och eventuell skolkredit.
 • Vissa universitetsföretagsprogram har uppsökande program för att hjälpa småföretag med marknadsförings- och marknadsföringsinsatser.
 • Forskningsresurser tillgängliga via Small Business Administration. Om ditt företag har en tjänst eller produkt av värde för en designproffs, överväg ett utbyte eller partiellt utbyte av lika värde.

Kom ihåg att det första onlineintrycket som görs med en potentiell kund kan göra stor skillnad; kostnaden för en onlinenärvaro är en investering i ditt företags framtid, säger Fisher.

Den Portland, Oregon-baserade grafiska designern, författaren och talaren kommer från en familj med djupa rötter inom PR och marknadsföring; hans far, mor och syster hade alla karriärer inom någon aspekt av verksamheten. Det var faktiskt hans syster, som äger en reklambyrå, som hjälpte Fisher att fokusera på den aspekt av grafisk design han älskade mest vid en tidpunkt då han upplevde utbrändhet.

“Under de första 17 åren av min karriär tog jag på mig alla designprojekt som kom i min väg”, förklarar han. “Jag trodde att det var vad grafiska formgivare skulle göra. I ett samtal med min syster nämnde jag att jag började bli trött på mitt jobb. Hennes kommentar var: Varför fokuserar du inte på det du älskar mest? av tittade på henne med en tom blick och hon sa, logotypdesigner.”

Det var då han antog handelsnamnet Jeff Fisher LogoMotives och började marknadsföra sig främst som företagsidentitetsdesigner.

Medan hans kunder vanligtvis möter honom nuförtiden, har Fisher många idéer om vad som fungerar och vad som inte fungerar med marknadsföring av småföretag. Till exempel undviker den traditionell betald tryckt reklam och reklam på Gula Sidorna.

“Jag lärde mig att reklam i tryckt form helt enkelt inte var effektiv för att marknadsföra mina tjänster”, säger Fisher. Medan annonsering på den gula sidan “tenderar att ge designers många däckkikare som letar efter tjänster baserade på enbart pris”.

Strategier som fungerade för Fisher inkluderar:

 • pressmeddelande, distribueras online och via snigelpost. De relationer som utvecklats med redaktörer och skribenter under åren är otroligt värdefulla för ett företag.

 • skrift det har också blivit ett viktigt marknadsföringselement för mitt företag, erkänner Fisher och nämner att han har blivit ombedd att skriva flera artiklar för design- och affärspublikationer och webbplatser.

 • Två böckerThe Savvy Designer’s Guide to Success: Ideas and Tactics for a Killer Career, släpptes 2004, och Identity Crisis: 50 Redesigns That Turned Obsolete Identities into Successful Brands, 2007, gav honom status som branschexpert.

 • företagsbloggbLog-oMotives, startade 2005.

 • Tal – Fisher talar till gymnasiegrupper, designskolor, högskolor och universitet, designorganisationer och på branschkonferenser som HOW Design Conference.

 • pro bono arbete – Även om sådana insatser nu kan betraktas som marknadsföring av många, får de mitt namn ut i näringslivet, sätter mig i kontakt med många lokala agitatorer och ger en möjlighet att marknadsföra slutresultatet.

 • Ett direktreklam-piece genererade för länge sedan en självskapad, riktad lista med 500 individer så kraftfulla att Fisher inte har behövt skicka e-post sedan dess.

Liksom många småföretagare föredrar Fisher marknadsföringsverktyg till låg kostnad eller utan kostnad. Han lyckades till och med förvandla några av dem, som att skriva artiklar och böcker och taluppdrag, till inkomstgenererande aktiviteter.

“Med mitt skrivande och talande engagemang utvecklas mitt företag också till att bli en professionell branschexpert samtidigt som jag tar mig an begränsade designprojekt”, säger Fisher. “På en designkonferens för några år sedan förklarade jag för en publik att jag ville jobba mindre, ta betalt mer.”

Leave a Comment