Vad är högfrekvent handel?

Flytta med en kollektiv nick till vårt ämne den här veckan, vad kallas detta för “högfrekvent handel”, IRO:er och chefer?

Tja, det skulle vara ett bra namn för ett rockband, men högfrekvent handel är en indikation på pengarbeteende och ett mått på marknadsrisk. Den står för 20-30 % eller mer av volymen för närvarande. Rent praktiskt handlar det om kontinuerliga, tick-by-tick, high-turn köp och försäljning med realtidsdata för att kontrollera risken samtidigt som man genererar avkastning från små förändringar. Det kommer från alla möjliga kapitalkällor, men skyll inte bara på hedgefonder. Alla investeringsrådgivare måste sätta pengar i arbete… och om de inte kan investera dem kommer de att använda dem på andra sätt. Detta är det bästa sättet nu. (OBS: Leta förresten efter pengar för att lämna aktier i jakten på finansdepartementets löjliga lånefacilitet för skräpkredittillgångar, eftersom optionerna går ut nästa vecka. Det kommer inte att vara bra för aktiekurserna.)

Både Nasdaq OMX och NYSE Euronext har tillkännagett nyligen ändrade kursförändringar för att locka “högfrekventa handlare”. Om de försöker locka in dig så är det för att det händer mycket, förutom att det händer någon annanstans. Här är den talande funktionen: båda börserna har gjort ändringar i kostnaden för att KONSUMERA likviditet, eller köpa, samtidigt som de har bibehållit höga “rabatter” eller incitament för att tillhandahålla likviditet (ett annat sätt att säga “bjuda ut aktier till försäljning, vilket lockar köpare”).

Det gör att det är förändringar på gång på de breda marknaderna. Där “rabatt” handel eller tillhandahållande av likviditet behövs för att hjälpa konventionella institutionella investerare som pensionsfonder att effektivt köpa och sälja stora mängder aktier, bygger högfrekvent handel på nästan lika och kompenserar köp och försäljning i mycket små steg. Detta är den typ av verksamhet som för närvarande dominerar volymerna (och varför volymerna också är låga).

Vad betyder detta för investerarrelationer? Vi har alltid haft ett ganska mystiskt yrke fyllt med termer som vägledning och Reg FD och intäktssamtal. Vår förmåga att förstå begrepp som ofta får andras ögon att blixtra är ett avgörande kännetecken för den professionella investerarrelationen. Tja, gissa vad? Det händer igen.

All denna högfrekventa handel innebär att mycket av pengarna som flyttar dess pris och volym ser högriskaktier och studerar aktiemarknadernas beteende, inte handelns grunder. Det här har pågått ett tag, men det blir värre och det kommer inte att bli bättre inom kort. Så, IR-folk, det är dags att lägga till denna kunskap till din repertoar. När allt kommer omkring måste någon veta vad som händer där ute – vilket SEC tydligen inte gör – och det kan lika gärna vara vi.

Titta, vi strävar medvetet efter att få dig att skratta här. Men jag hoppas att du kommer ihåg detta: långt över 80 % av amerikanska företag (och ungefär lika många europeiska företag) ringer intäktssamtal. Grundinvesteringar utgör dock i bästa fall cirka 15 % av volymen. Är det inte bättre att vi förstår resten? Vi tror att det är lika viktigt att känna till marknadsstrukturen för IR nu som det kräver intäkter.

Och det borde inte kosta mycket mer än vad dina inkomster kräver heller. Om så är fallet, betalar du för mycket. IR-avdelningar behöver inte dyra, föråldrade verktyg som inte fungerar på moderna marknader.

Leave a Comment