Undergräver din affärsmodell ditt budskap?

Jag pratar ofta med utbildare, konsulter, frilansare, småföretagare, författare, talare…etc. som känner sig instängda.

Tja, skruva på etiketten, det är inte viktigt. De är “gör din egen grej, gör något meningsfullt” typ av människor.

De tog den professionella utbildningen, köpte marknadsföringsprogrammet och byggde till och med ett företag eller två.

Men de går sällan tillbaka till ruta ett och ifrågasätter om de strukturerat sin verksamhet för att bredda sin vision och budskap.

Ah, du är certifierad som “coach” – så här ser en coachande affärsmodell ut: ett 1:1-program, ett gruppprogram, en onlinekurs och en infoprodukt. Eller ett paket på 1 månad, 3 månader och 6 månader. Slutet.

När människor börjar, är en affärsmodell en gåva från gud. Det ger dig något att bygga på och insyn i “var pengarna kommer ifrån”.

Men när du utvecklas och förfinar dina kunskaper och budskap är det lätt att gå på autopilot och ta affärsmodellen för given.

Det som brukade fungera när du behövde träningshjul kanske inte fungerar nu när du har kommit på vad fan du håller på med.

Har du återbesökt och validerat din affärsmodell på sistone?

Stämmer uppsättningen erbjudanden med ditt budskap?

Ger de dig den bästa platsen för att betjäna dina idealkunder?

Spelar program/produkter/tjänster till dina styrkor?

Skapar du mer värde för dina kunder?

Förstärker leveransformat ditt budskap… eller släcker de dess väsen?

När vi försöker klämma in vårt budskap till något förutbestämt format… av vana, lättja, rädsla, medvetslöshet, tröghet eller goda avsikter (som gurus säger så)… kanske vi inte gör det rättvisa.

Produktcentrerad vs kundcentrerad

Om du börjar med en affärsmodell (som i huvudsak är en samling av produkter, tjänster och priser) istället för ditt budskap och uttryck, sätter du vagnen framför hästen.

Att leda med en affärsmodell är ett produktcentrerat tankesätt. Det är ett gammaldags tillvägagångssätt, och det fungerar inte bra när vi snabbt utvecklas som samhälle (tänk Kodak och film).

Att leda med en publik är ett kundcentrerat tänkesätt. Detta hjälper dig att förbli relevant även när “vad folk vill ha” ändras (tänk Netflix och underhållning).

Att leda med ditt budskap grundar ditt företag i din sanning, kopplar dig till det arbete du gör och förankrar dig i samhället du tjänar.

Har du någonsin frågat ditt meddelande vad det vill bli när det blir vuxet?

Är du kopplad till ditt budskap på ett sådant sätt att du kan låta ditt uttryck komma igenom utan att övertänka eller bråka med ditt ego?

Spräng bubblan. Gå ur ekokammaren.

Begränsa inte ditt budskap till “hur ett _______ företag ska vara”.

(Om du fortsätter leta kanske du inser att ditt företag inte handlar om ________. Tänk om du är något annat?)

Leave a Comment