Starta ditt företag: Undvika "Me Incorporated" Syndrom

Många som vill starta företag har liknande motiv för sina ambitioner. Vanligtvis söker de autonomi från en arbetsgivare, frihet eller kontroll över sitt eget öde, vilket också innebär att de kan bestämma sin egen inkomst, arbetstid, arbetsuppgifter och karriärväg. Men när man startar ett företag blir det direkt uppenbart varför många entreprenörer beskriver sin position som “huvudkock och flasktvättare.” Detta är ett annat sätt att säga – i avsaknad av någon annan som sköter alla större och mindre uppgifter som måste göras för att driva verksamheten – är det företagaren själv som ska göra allt.

Sota golv, ta ut skräp, torka diskar, svara i telefon, ta hand om kunder, packa, frakta, fakturera, ta emot, reparera, sköta konton, göra marknadsföring: utföra dessa uppgifter, liksom alla andra som måste göras, är allt på en arbetsdag för affärsmannen. Entreprenören blir en jack of all trades och går också i en fälla. Detta scenario bådar gott för en förutsägelse: verksamheten kommer aldrig att växa. Det beror på att det i början – när företagarens fantasi borde flöda med “blå himmel”-möjligheter i huvudet – fanns bara ett övergripande tvång, som var att springa och trycka titeln “President” på företagarens nya visitkort … Affärsmannen led redan av “Me Incorporated”-syndromet.

Ovanstående arbetsbeskrivning förklarar också varför vissa fördrivna företagsledare som startar företag är helt oförberedda på sina nya roller som företagsägare. Nu måste de göra allt; men de utbildades till specialister som arbetar i silos. De behövde aldrig städa badrummet eller putsa mässingsräcken på “Behemoth Worldwide”. Deras jobb där förberedde dem inte för överlevnad i “Entrepreneur Citys elaka gator”. De kan inte hantera den oklarhet och osäkerhet som omger entreprenörer, som måste skapa sitt eget öde och flyga utan en manual. Deras jobb var att hålla käften, passa in och säga: “Ja, chef – det är en bra idé. [which you stole from me, you wheezing, blundering, conniving, drooling…idiot].”

För att jag inte ska gå in i ett fullständigt tjafs om överdimensionerade företag och beteendet hos drönare som verkar trivas (för att inte tala om etiska kränkningar och andra skitsnack), låt mig stanna här och gå tillbaka till huvudämnet i den här artikeln. Det räcker med att säga att du vill starta ett eget företag och att du har dina egna skäl.

Eftersom jag har förklarat resultatet av “Me Incorporated”-syndromet skulle det vara lämpligt att diskutera orsak och verkan så att åkomman kan undvikas. Låt oss börja med hur du bör tänka om din verksamhet i början. Ha nu ut med mig gott folk, jag ska prata om fantasi, kritor, sax och lim, och att bli betraktad som lite på kant för några ögonblick.

Innan man startar företag finns det inga begränsningar för vilka tankar man har rätt att ha. När du är i planeringsstadiet är det inte dags att flaska upp något som dyker upp i ditt huvud. Det kommer att finnas gott om tid för dig att ta itu med hindren när du väl startar företaget. Du är välkommen att klottra, rita, färglägga, måla, klippa ut former och montera vad du vill. Rita andra människor en tydlig bild som en klocka och visa dem vad du är gjord av. Det är din vision. Gör den stor och djärv och släng i en skvätt rent färgat sockerströssel. Många fenomenalt framgångsrika uppfinningar skapades av människor som visade sig vara genier snarare än galningar, först efter att de blivit framgångsrika.

Låt oss till exempel anta att du föreställt dig att istället för en snackbar öppna en kedja av snackbarer spridda över en stad. Dessa butiker skulle kunna dra nytta av skaleffektivitet. Visste du att allt du skriver ut, som servetter, menyer, koppar och smörgåspapper, i detta fall är billigare i lösvikt? Om du skriver ut 1 000 av något, för några dollar mer, kunde du förmodligen ha skrivit ut 2 500. Det mesta är “billigare i dussin”.

Några andra exempel på effektivitet är värda att nämna här, så att din fantasi är fullt engagerad. Jag tjänade en gång en grupp företagsfranchisetagare som ville samarbeta och köpa reklam, och agerade tillsammans snarare än var för sig. Först hjälpte jag dem att skriva ett samarbetsavtal. Du bör veta att även om alla tillhandahåller samma tjänster, skulle kunder realistiskt göra affärer med franchiseägaren vars butik var närmast. Med andra ord, kunder i centrum gjorde affärer med centrumbutiken; kunder på östra sidan av staden gjorde affärer med den butiken och så vidare. Tekniskt sett konkurrerade dessa butiker med varandra, men inte exakt.

Butiksägare köpte en stor annons i den gula telefonboken och delade upp den så att de hade gott om utrymme att marknadsföra inte bara sina individuella platser utan även sitt varumärke och de funktioner och fördelar som är förknippade med deras tjänster. Någon enskild plats hade inte råd att sända allt detta; agerar som en grupp loger, kunde de.

Mest av all reklam är lokal reklam. Familjeföretag annonserar till konsumenter inom sina respektive marknadsområden. Dess ena middag, som agerar för sig själv, har definitivt inte råd med tv-reklam. Men med fem eller tio butiker i en stad kan nog en snabbmatskedja det. TV kan vara ett bra medium för att presentera nöjda ansikten på kunder som konsumerar dina läckra kulinariska skapelser – om din syn kräver det. Inköp av tillbehör, reklam, mat och allt annat kan förmodligen göras mer effektivt när du agerar på uppdrag av flera butiker.

Låt oss prata om det personliga också. Istället för att rusa för att bli president bör du överväga att bli vd. I den här rollen är ditt jobb att vara visionär och lagbyggare. “Vilka är kvalifikationerna för att bli en framgångsrik butikschef?” är frågan du bör ställa dig själv. Om du inte har följt mitt resonemang – du behöver tio av dessa butikschefer i vårt hypotetiska scenario. Du är VD, minns du? Deras roll är att anställa och motivera, belöna och växa företaget som helhet. Dina huvudsakliga ansvarsområden är att planera, prata med andra teamledare, utvärdera de marknader du verkar på, förstå ekonomin och ta itu med otillfredsställda kundbehov. Som entreprenör är det per definition att möta otillfredsställda behov vad du gör i affärer.

“Var får jag pengarna?” du kan fråga. Har du någonsin tänkt på det faktum att du kan “sälja” idén om en högre avkastning på investeringen mer effektivt när du använder en mer fantasifull och starkare plan? Många småföretag, som drabbats av “Me Incorporated”-syndromet, kommer inte att göra något annat än att kämpa och bränna ut sina ägare, som gör för mycket, för länge, för lite. Så småningom kommer både företag och ägare att sjunka ner i insolvensvatten och sjunka ner i företagens hav – eller ätas upp levande av större, bättre anpassade rovdjur.

Det är lika lätt att säga, “Allt jag behöver är niohundrasjuttiotre tusen dollar för att garantera öppnandet av tio mycket konkurrenskraftiga, effektivt hanterade, kraftigt marknadsförda och professionellt förvaltade restauranger”, som det är att säga, “Mamma, Pappa, jag hoppades att skulle ni kunna låna mig 2 000 dollar för den första och förra månadens hyra på en smörgåsbutik?” Nej, det är inget stavfel. Jag menade “smörgås” butik, för det är vad det är. Det är ett skakigt förslag från en fantasilös blivande entreprenör som redan har visat brist på vision eller förmåga att tänka bortom sig själv. Det är en sak att starta ett nystartat företag, men det är en annan sak att fortsätta utan att dina kreativa safter flödar. Om du tänker “jag, jag, jag” hela tiden, kommer du inte att tänka på att dela arbetet, dela vinsten eller bilda ett team.

Nej, du kommer att göra allt själv. Nej tack till alla andra som svikit honom. Det finns ingen som kan göra en “smörgås” bättre än du. De kan inte heller sköta kassan, ta emot en leverans eller göra något annat så bra som du kan. “Åh, kärlek, kärlek, du är bäst!”

För att undvika “Me Incorporated”-syndromet måste du skapa strategiska och taktiska planer som representerar dina lösningar för att rekrytera, anställa, utbilda, utveckla, kompensera och behålla människor. Du måste ha externa resurser i rad för att åstadkomma det som inte görs internt. Du behöver en detaljerad marknadsföringsplan som inkluderar de processer för produkt, prissättning, reklam, publicitet, installationer, leverans och kundnöjdhet som du kommer att använda. På samma sätt behöver du en finansiell plan, en verksamhetsplan, en teknikplan och beredskapsplaner för att hantera affärsstörningar och risker. Vad du än planerar att skriva, lägg bara till nollor, för det är vad som krävs för att starta ett riktigt företag och driva det ordentligt, så att alla får tillbaka sina pengar tillsammans med vinsten.

Du kommer förmodligen inte ha tid att göra all denna planering när du väl har blivit överväldigad av ansvaret att hantera alla aspekter av att driva ditt företag själv. Det kommer att vara för sent, eftersom du redan kommer att vara instängd i ett träsk.

Innan du dyker in i entreprenörskap, bestäm vilken typ av verksamhet du vill skapa. Om du ber om något större och motiverar det, kanske du har en chans att få det att hända. Vad är alternativet? Du kommer att vara ansvarig för ditt lilla förläning, utan att veta hur saker och ting kunde ha blivit om du hade tänkt lite mer, lite mer, lite större och lite mindre på hur du kunde göra varje liten sak. ensam, planerar att behålla all vinst eller undviker verkligheten genom att tro att du kan ving den för alltid.

Lägg ner den där “smörgåsen” och tänk bortom vad du kan göra ensam, och fokusera på det du kan föreställa dig. Den transkontinentala järnvägen över USA byggdes en järnväg i taget, men det var alltid planen att förbinda östkusten med västkusten (och en större del av den visionen var att förbinda östkusten med varor som fraktades av handlare från platser som Kina och Indien). Om du kan föreställa dig, formulera, sälja och implementera ett affärsidé som innebär att tjäna, anställa, samarbeta, leda och upplyfta andra, är du förmodligen botad.

Leave a Comment