Ska en produktchef vara en imitator?

Varje produktchef drömmer om att deras produkt ska bli nästa iPhone, eller Googles sökmotor, eller någon annan stor hit. Men som vi alla vet mycket väl är chanserna att detta händer mycket små. Men det kanske finns ett annat sätt att bli känd och framgångsrik. Kanske är nyckeln till Product Management-stjärnan inte att vara en innovatör, utan att vara en riktigt, riktigt bra imitator?

Betyder det att jag får kopiera från andra?

Skulle du vilja veta en ful liten hemlighet? Doktorn. Oded Shenkar har studerat detta område och funnit att cirka 97,8 % av det slutliga värdet som skapas av en innovation kommer att hamna till imitatören, inte uppfinnaren.

läkare Shenkar påpekar också att copycat-världen går ännu snabbare nu för tiden. Förr tog det lång tid att kopiera någon annans produkt, nu inte så mycket. Ett exempel på detta är minivanen som uppfanns av Chrysler på 1980-talet. Det tog ytterligare 10 år innan en annan biltillverkare släppte en imitation. CD-spelare däremot efterliknades redan efter 3 år.

Det räcker inte att bara göra en kopia.

Innan du rusar ut för att köpa en kopia av vad dina konkurrenter än gör så att du kan börja rota ut kloner, vänta bara en minut. Att göra exakta kopior av någon annans produkt kommer att få dig i problem med patentverket och hjälper dig inte att lyckas.

Vad en copycat-produktchef måste inse är att det inte räcker att bara kopiera en annan produkt, du måste verkligen förbättra den. Det är här det blir svårt.

För att hitta rätt produkter att kopiera behöver en produktchef ständigt leta efter nästa kandidat att kopiera. Var denna produkt kommer att hittas är aldrig klart – du kan behöva söka i flera branscher för att hitta det du letar efter.

När du har hittat en produkt som skulle passa bra för ditt företag att kopiera, har ditt jobb som produktchef precis börjat. Vad som behöver göras nu är att förstå vad kärnan i produkten som ska kopieras är: varför gillar/använder/vill folk ha den? Vad du behöver göra är att komma på ett sätt att göra det billigare, bättre eller snabbare än det ursprungliga företaget.

Varför är inte fler produktchefer imitatörer?

Med tanke på att alla bevis pekar på det enkla faktum att produktchefer som är bra på att kopiera vad andra har gjort blir mer framgångsrika, väcker det en enkel fråga: varför gör inte fler av oss detta?

Det visar sig att svaret på den frågan är ganska enkelt: vi har blivit betingade att tro att det är “fel”. De flesta företag tycker om att se sig själva som innovatörer, inte imitatorer.

Vi ser ofta processen att skapa en kopia av en befintlig produkt som på något sätt ovärdig. Vad vi saknar är att om du tar en originell idé och sedan förbättrar den, är du på god väg mot produktframgång.

Vad betyder allt detta för dig

Apple är ett fantastiskt företag som kommer ut med riktigt innovativa produkter som iPad. Men tiden kommer att visa att det mesta av värdet av iPad inte kommer att gå till Apple – istället kommer det att gå till företag som skapar och distribuerar copycat-produkter som gör ett bättre jobb än iPad.

Även om de flesta företag inte tycker om att se sig själva som imitatörer snarare än innovatörer, är det där det verkliga värdet ligger. Nyckeln är att se till att du inte bara skapar en kopia av en produkt, utan att du förbättrar originalet på ett sätt som gör det ännu mer attraktivt för potentiella kunder.

Nyckeln till att vara en framgångsrik copycat-produktchef är att lära sig att hålla ögonen öppna. Var nästa produkt du kan förbättra kommer att finnas är alltid ett mysterium. För att vinna loppet för att leverera en framgångsrik produkt behöver du inte vara först, bara vara bäst.

Leave a Comment