Samla in pengar för att investera med hjälp av 11 fattigmansstrategier

Till skillnad från många av mina finansbloggare har jag fått street cred (meriter) när det kommer till att vara fattig. När vi kom till San Jose, Kalifornien, i början av 1980-talet, bodde min familj hos en annan familj tills mina föräldrar kunde spara ihop till att hyra en lägenhet. Huset vi bodde i var ett typiskt hus med tre sovrum och två badrum beläget längs McLaughlin Avenue. Mina föräldrar var vänner med de vuxna som hyrde det här huset. De träffades i Chihuahua, Mexiko.

Det blev inte lättare när mina föräldrar kunde hyra en lägenhet. Allt de hade råd med, trots att båda arbetade heltid, var ett rum med ett sovrum i Sunny Court. Jag och min syster sov i vardagsrummet. Mat var inte alltid rikligt. Jag minns att det ofta inte fanns så mycket att äta och skolan var där jag hade mina enda vanliga måltider. Kläder köptes efter behov på secondhandbutiken. Skorna kom från vänner eller, om pengar hade sparats, från Payless Shoes.

Att leva månad till månad på den tiden var stressigt även för ett barn. Det finns inget värre än att dina föräldrar synligt försöker få pengarna att gå ihop och att du inte kan hjälpa till. I Mexiko skulle jag ha gått ut på gatan och sålt tuggummi eller putsade skor för att tjäna pengar. Men i Amerika finns det lagar… barnarbetslagar. Du behöver också kunna språket i de flesta fall. Vid den tiden hade jag precis börjat lära mig engelska.

Jag skäms inte för att erkänna att jag som barn doppade i soptunnor, snattade från stormarknader och gjorde städjobb för vuxna i grannskapet. Allt för att hjälpa min familj. Jag är inte stolt över handlingar som var olagliga, eftersom jag ser dem som möjliga att undvika nu med vuxna ögon, men nödvändiga för mig då. Ett liv utan ånger är inget liv.

Av min erfarenhet kan jag erbjuda dig sätt att samla in pengar idag som kanske är allmänt kända bland de fattiga, men inte så mycket bland medelklassens människor. Okej, mina medelklassbröder kanske känner till följande sätt de också kan samla in pengar på, men de kanske ser det som “under” dem.

De flesta människor vidtar dessa åtgärder för att de behöver pengar för att betala räkningar, äta och överleva. Jag gjorde detta helt enkelt för att jag ville ha pengar att investera och jag var inte villig att använda hävstång (skuld).

1) Spara aluminiumburkar och glasflaskor istället för att lägga dem i papperskorgen. Efter fyra månader tar jag dem till återvinningsanläggningen i Oceanside, Kalifornien, och säljer dem, vilket tjänar $15 till $25. $75 extra per år. Fattiga människor återvinner inte; de letar efter burkar, plast- och glasflaskor, och de säljer!

2) Sälj något av värde på pantbanken för att tjäna snabba pengar. Jag har sålt klockor som jag inte haft på mig (presenter jag fick till födelsedag/jul) och elektronik. Sparar mycket tid.

3) Sälj saker på Craigslist. Använder du inte din cykel längre? Gör en Craigslist-annons och sälj den till en privat part. Hitta saker runt huset som du inte längre behöver och har värde att sälja på Craigslist. Om du har många saker, men inte av stort värde, gör nummer 4.

4) Garage eller garageförsäljning. Jessica och jag har en garagerea minst två gånger om året. Vi samlar in cirka 100 dollar från våra sålda papperskorgar varje gång.

5) Sälj ett presentkort mot kontanter. Vad!? Ja… har du någonsin fått ett presentkort med kontantvärde och visste att du inte skulle använda det? Sälj den till en vän eller gå dit och skalpa den. Be personen att hämta kortet och kontrollera saldot om de inte litar på dig.

6) Sälj blod (det har jag aldrig gjort… för mycket kyckling). Hitta din lokala blodbank och sälj den där plasman!

7) Sälj ditt hår på eBay. Ja, du kan sälja ditt hår online. Jag har aldrig gjort det för ingen vill ha mitt hår, men om jag hade Fábios lockar…

8) Har du mynt? Titta under soffkuddar, på sängen, i dammiga lådor, under bilmattan, var som helst. Om du sparar växelpengar är det dags att gå till snabbköpet och hitta närmaste Coin Star-maskin. Det är lätt att använda. Häll bara in all din växel så räknar automaten varenda krona, skriv ut ett kvitto som du kan ta med till kön och ta ut pengar, precis som på ett casino!

9) Börja använda kuponger och ta en paus från ekologiskt. Fattiga människor har inget val när det kommer till att köpa konserveringsmedel och skräpmat i snabbköpet. För dem är priset försäljningsargumentet. Men för oss kanske vi väljer hälsosammare mat från till exempel Trader Joe’s. Jag säger inte åt dig att äta under dina medel, men om du vill spara lite mer under några månader kan det här vara ett alternativ.

10) Ta bussen eller gå till jobbet. Det här är ett alternativ vi har som de fattiga kanske inte har. Ett busskort kostar runt $30-$45 beroende på vilken stad du bor i. Du spenderar förmodligen dubbelt så mycket, även med fallande bensinpriser, kör till och från jobbet varje dag. Som #8 ovan skulle detta också vara en tillfällig strategi. Vill du inte sitta bland de fattiga? Övertyga en kollega att gå med i din sparplan. Eller, om du inte har sålt din cykel, gå till jobbet i en månad.

11) Köp billigt vin. Jag brukade köpa $11-15 Cabernet Sauvignon. Jag drack ungefär två flaskor i månaden. Sedan hittade jag Sutter Home Moscato and Cab som säljer för $3,99! I grannskapet brukade jag dricka maltsprit och otäck öl. Nu handlar jag om billigt välsmakande vin och mikro-/hantverksöl. Däremot har jag ibland minskat det senare när jag är på ett sparprogram för att investera. Du kan förbereda din egen!

Att vara fattig har gett mig insikt som de flesta människor på min nivå av rikedom inte har. Jag kan göra många av ovanstående utan att känna mig obekväm eller generad. Jag är säker nog med mina omständigheter att för mig är ovanstående scenarier valfria sätt att samla in pengar endast för investeringsändamål. Men hur är det med de människor som förlitar sig på dessa insamlingsstrategier för att överleva? Jag kan föreställa mig det. Om det här är ditt liv kan jag ge dig ett bra råd: sluta skylla på andra och tycka synd om dig själv! Det hjälper dig inte ett dugg. Börja istället med att skapa en lista över sätt du kan förbättra. Förbättra vad? Här är några av listorna du behöver göra och brainstorma:

1) Gratis sätt att förbättra mig själv (vad jag vet och kan).

2) Sätt att förbättra mitt beslutsfattande.

3) Sätt att förbättra det jag spenderar pengar på.

4) Gratis sätt att förbättra vem jag känner (vikten ligger på att hitta smarta pengar, “bättre” människor att ha som en del av ditt nätverk). Du kan lita på mig som en del av ditt nätverk!

Leave a Comment