Säkra ett småföretagslån

Otillräcklig finansiering är en av huvudorsakerna till att 80 % av företagen misslyckas under det första och ett halvt året. Som företagare måste du inte bara täcka alla driftskostnader, utan den tid och ansträngning som krävs för att lyckas innebär nästan säkert att du måste säga adjö till ditt dagliga jobb och regelbundna lönecheckar. Om du inte har sparat tillräckligt för att betala för allt minst 18 månader kommer du förmodligen att behöva hitta andra finansieringskällor.

Men här stöter vi på ett annat problem. En nyligen genomförd undersökning som citerades av Credit Union Times visade att endast omkring en femtedel av småföretagarna – faktiskt ungefär samma takt som framgångsrika företag – är beroende av ett småföretagslån. Undersökningen visade att 62 % var rädda för att ta lån och nästan en fjärdedel av de tillfrågade trodde att de inte skulle bli godkända för ett. A Arbetsdokumentet från Harvard Business School av Karen Mills (administratör för US Small Business Administration fram till 2013) visade ännu mer nedslående statistik. Bankerna har fortsatt att genomdriva åtgärder som begränsar utlåningen till småföretag sedan finanskrisen började, eftersom dessa lån i allmänhet alltid är mer riskfyllda än de som ges till stora företag. Lån värda 1 miljon dollar eller mindre – som är en del av småföretagen – har minskat med 21 % sedan 2008. Dessa lån stod för hälften av alla banklån 1995, men bara 30 % 2012.

Så vad kan du göra för att ha större chans att få ett lån?

Som ordspråket säger: “Djävulen sitter i detaljerna”. Med tanke på de strängare kraven på banker måste du komma med en mycket övertygande plan som visar att ditt företag faktiskt kommer att gå med vinst. Varje siffra som presenteras måste stödjas av hårda bevis eller åtminstone några realistiska prognoser som backas upp av djupgående forskning. Det bör också finnas en tydlig plan för vart pengarna ska gå och hur de kommer att påverka framgången för ditt företag.

Dessutom kommer all din personliga ekonomi att granskas också, så se till att dina skatter, bolån, kreditkort, tillgångar och skulder, och även dina referenser är fläckfria och i ordning.

Summan av kardemumman är att om du tror på din affärsidé och gör den nödvändiga due diligence för att komma fram till en solid budget och affärsplan, borde det inte finnas någon anledning att nekas ett småföretagslån. Om inte, kanske du vill ompröva att sluta ditt dagliga jobb.

Leave a Comment