Ryska attityder till pengar

“Wedded Strangers” av Lynn Visson förklarar:

“För ryssarna är den största synden att vara elak. Amerikaner ses som människor med knutna nävar.”

Ryssar och amerikaner har väldigt olika syn på pengar. Detta är förståeligt, med tanke på att ryssar uppfostrades under det sovjetiska systemet och amerikaner uppfostrades under det kapitalistiska systemet.

Under det sovjetiska systemet hade ryssarna pengar i fickan, men ingenstans att spendera dem. Jobb, sjukvård, lägenheter, pensioner – de grundläggande förnödenheter som behövs för livet – tillhandahölls av staten.

Problemet var att staten bestämde vad som skulle produceras. Val av varor var inte tillgängligt. Det är om produkten var tillgänglig. Varorna var knappa. Man kunde inte göra jämförelser även om man ville.

Du behövde inte oroa dig för att spendera mycket pengar eftersom det inte fanns så många produkter att spendera.

Det finns berättelser för att illustrera livet under sovjettiden. När du gick på gatan och såg en rad människor gick du med i raden, även utan att veta varför linjen bildades och vad du förväntade dig.

Vad det än var så var det knappt och folk ville ha det, så det är bäst att stå i kö innan du missar något.

Amerikaner, å andra sidan, har mer pengar, men de har tusen alternativ för hur de ska spendera de pengarna. Hela det amerikanska konsumentsystemet är utformat för att få dig att spendera pengar på vilken produkt som helst som annonseras. De kompletterar de många alternativen med enkel kredit.

Tricket med det amerikanska systemet är att ta reda på vad som verkligen är viktigt för dig. Det blir viktigt att göra kloka val eftersom det finns så många alternativ. Att köpa fynd och bra priser blir absolut nödvändigt för att överleva den amerikanska kapitalismen. Dina valmöjligheter är praktiskt taget obegränsade. Du kan spendera hundratusentals gånger din inkomst i Amerika utan att tänka efter.

Problemet är att du snart skulle finna dig själv vältrande i konsumtionsskulder.

Amerikaner värdesätter sin förmåga att förhandla fram en bra affär och hitta ett fynd. De skryter om de stora affärerna de får. De är stolta över sin förmåga att få ut mesta möjliga för sina pengar. Att leva i högsta möjliga levnadsstandard är målet för det amerikanska konsumtionssamhället.

Av samma anledning är amerikanska män stolta över sin framgång och de tillgångar de har samlat på sig. De tror att de kan locka till sig en rysk kvinna genom att berätta för henne om deras förmåga att försörja henne.

De skryter om sin inkomst och förmögenhet för att imponera på henne och sedan vänder de sig om och berättar för henne vilka bra förhandlare de är på att kräva det bästa priset för saker.

Dessa egenskaper är värdefulla i det amerikanska samhället. Men allt detta pengarsnack får dem att se ut som Ebenezer Scrooge för den ryska kvinnan de försöker imponera på.

För en ryss, som tjänar en dollar för varje femtio dollar en amerikan tjänar, verkar en amerikan otroligt snål när han pratar om det svåra köpet de gjort för att köpa något.

Du låter mer som en snålhet för dem.

När du pratar om att du fick ett bra pris på flygbiljetter för att se henne, tar det romantiken ur bilden för henne. Din dejt antar luften av en affärstransaktion snarare än ett romantiskt mellanspel.

För en ryss har du antingen pengar eller så har du inte. Du kan betala något eller inte. Du skryter inte om hur du sänkte någons pris. Man pratar inte om pengar. Det anses vara i dålig smak.

“Först skryter de om hur mycket pengar de har, och sedan klagar de på priserna”, säger ryska kvinnor. “Hur de räknar sina pengar!”

Amerika är ett handelssamhälle. Att prata om pengar är normalt för dem.

Ryssarna vet att amerikaner tjänar mycket mer pengar än de gör. Men de förstår ingenting om vilka typer av utgifter den typiska amerikanen har.

Ryssar har månatliga utgifter för hyra, mat, telefon, varmvatten och uppvärmning på vintern. Dessa utgifter kan kosta femtio till hundra dollar i månaden.

När du säger till dem att du tjänar 3 000 USD i månaden, till exempel, drar de mentalt bort 100 USD för utgifter och tror att de har 2 900 USD att spendera på de saker de vill ha.

Ryssarna har ingen aning om vilka typer av betalningar amerikaner gör varje månad. De förstår inte att återkommande betalningar som bolån, bilbetalningar, försäkringar, kabel-, telefon- och andra utgifter utgör en stor del av deras månatliga check.

Den genomsnittliga amerikanska familjen har en levnadsstandard som endast är tillgänglig för Rysslands högsta inkomstklass.

Ryssar betalar inte personlig inkomstskatt och inser inte att du måste betala tjugofem till trettiofem procent av din inkomst för inkomstskatt, plus fastighetsskatt, försäljningsskatt och andra punktskatter.

En rysk kvinna är definitivt intresserad av din ekonomiska situation. Hon vill veta att du har ett fast jobb och är kapabel att ta hand om henne och alla barn du har. Berätta för henne att du äger ditt eget hem. Säg till henne att du kan ta väl hand om henne och hennes barn.

Berätta för henne om kultur- och shoppingmöjligheter där du bor. Berätta för henne om restaurangerna och kaféerna. Berätta för henne om vädret och lokala rekreationsanläggningar. Berätta för henne om tv, filmer och andra livsstilsöverväganden.

Berätta för henne om skolorna. Berätta för henne vad du gillar med ditt jobb, din familj, ditt hem och samhället där du bor. Berätta för henne varför hon också kommer att gilla det.

Gå bara inte in på för mycket ekonomiska detaljer. Oavsett hur mycket du försöker förklara det, kommer hon bara inte att förstå det. Prata inte om pengar om du inte måste.

Leave a Comment