respektera dina pengar

Om du vill att dina pengar ska fungera bra för dig, måste dina pengar behandlas med respekt. Det innebär att vara försiktig och ansvarsfull med dina pengar, kontrollera dem, inte slösa bort eller förlora dem i onödan och tänka positivt på pengar.

Några av de sätt som människor kan vara respektlösa mot sig själva och sina pengar är: spendera mer pengar på födelsedagar och julklappar än de har råd med; spendera mer pengar på vänner än de har råd med; köpa avhämtning eller äta ute eftersom du inte orkar laga mat; inte betala räkningar i tid eller betala för sent för att få rabatt; inte letar efter lägre priser på varor och tjänster; ta ut extra pengar när du gör ett EFTPOS-köp; spenderar lite pengar i plånboken bara för att de finns där. Människor som inte respekterar sina pengar kommer att upptäcka att de glider mellan fingrarna så lätt och de kommer att undra var de tog vägen. Dessa människor slarvar med sina pengar. Människor som respekterar sina pengar, å andra sidan, är i allmänhet mer medvetna om hur mycket de har, hur mycket de kan spendera och hur man får ut det mesta av dem. Här är en frågesport för dig. Ta din plånbok eller handväska. Innan du öppnar den, försök gissa hur mycket pengar det finns i sedlar och mynt. Nu öppen. Du hade rätt? Ta nu en titt på hur dina pengar är organiserade. Är anteckningarna välorganiserade eller snett vikta? Förvaras mynten prydligt eller är de kanske utspridda runt din handväska, kläder eller till och med ditt hem istället för att vara undangömt i en plånbok eller handväska? Sättet du håller dina pengar på är ofta ett tecken på hur mycket du respekterar dem.

Sättet vi behandlar pengar på är ofta rotat i vår barndom och de saker som våra föräldrar lärde oss om pengar. Några av de vanligaste talesätten om pengar som kanske låter bekanta för dig är: “pengar är roten till allt ont”, “pengar kan inte köpa kärlek (lycka, vänskap, etc.)”, “det är mina pengar; jag vill med det”, “det finns inget som heter gratis lunch”, “det lönar sig att köpa kvalitet”, “du får vad du betalar för” och listan fortsätter. Hur har dessa talesätt påverkat ditt beteende eller attityder till pengar? Ofta kan det vi lär oss eller upplever i vår barndom resultera i rädsla och oro för pengar. Du kanske är rädd att du inte kommer att kunna betala bolånet, rädd att du ska göra ett misstag med dina pengar och förlora allt du har, orolig för att försörja dina barn, rädd att du ska förlora ditt jobb och inte kunna betala dina räkningar, eller rädd att du inte kommer att ha tillräckligt med pengar att leva på när du går i pension. Att oroa sig för pengar hindrar oss inte bara från att utvecklas till vår fulla potential, det får oss också att tvivla på alla sakers godhet och detta kan skapa en ond cirkel av olycka och en känsla av att aldrig få nog. Ett sätt att kringgå detta är att börja vara positiv till pengar. Kraften i positivt tänkande har använts effektivt inom många områden för självförbättring. Försök att använda positiva affirmationer om pengar i ditt liv, till exempel: “Jag har mer pengar än jag någonsin kommer att behöva”, “Jag är helt skuldfri” eller “Jag är framgångsrik i att hantera mina pengar”. Kort sagt, respektera dina pengar, var positiv, men först och främst – packa din plånbok!

Leave a Comment