Råvaruterminshandel – varför det inte är för genomsnittliga investerare

Om du inte har något emot att förlora $5 000 på 10 minuter kan du handla med råvaruterminer. Det finns ett gammalt talesätt bland råvaruhandlare: “Det är lätt att tjäna en liten förmögenhet på råvaror. Börja bara med en stor!” Detta är inte en affär för människor som är känslomässigt fästa vid sina pengar, men tusentals genomsnittliga “investerare” dras in på råvarumarknaderna år efter år. Varför? På grund av möjligheten att göra höga procentuella vinster med den inbyggda hävstången som är tillgänglig för råvaruterminshandlare.

Råvarumarknaderna inkluderar vete, majs, sojabönor, fläsk, guld, silver, eldningsolja, timmer och många andra vanliga handelsartiklar. Stora företag som verkar på dessa marknader använder råvaruterminskontrakt för att fastställa råvaruförsäljningspriser före leverans. Denna praxis kallas “täckning”. På andra sidan av denna transaktion är handlaren, som spekulerar i om priset på varan kommer att stiga eller falla före kontraktets leveransdatum. Eftersom terminskontrakt kan köpas med hävstång, lämpar sig dessa finansiella instrument för spekulation.

Till exempel kan kontroll av ett majskontrakt på $5 000 kräva så lite som $500 i riktiga pengar, eller 10 % av kontraktets nominella värde. Om värdet på majs stiger och kontraktet är värt, säg 5 500 dollar, har spekulanten tjänat 500 dollar på sina ursprungliga 500 dollar, för en avkastning på 100%. Jämför detta med den vanliga aktiemarknaden, som har en hävstångseffekt på 50 %, så 5 000 USD i aktier kräver minst 2 500 USD i kapital. Om aktiens värde stiger till 5 500 USD är vinsten på 500 USD mot de investerade 2 500 USD, för en avkastning på “bara” 20 %. 100 % avkastning låter säkert mycket bättre, eller hur?

Du kan enkelt se varför investerare som letar efter snabba vinster fascineras av lockelsen av stora vinster med maximal hävstång i råvaruterminshandel. Det verkliga problemet är dock att hävstångseffekten fungerar i BÅDA riktningarna. Du kan förlora hela din investering på några minuter på grund av de prissvängningar som ibland uppstår på dessa volatila marknader. Låt oss säga att kontraktsvärdet på $5 000 sjunker till $4 000 istället för att stiga. Inte bara förlorade du de ursprungliga $500 du lade in i kontraktet, utan ytterligare $500 också. Du kan snabbt gå i konkurs på detta sätt.

Så varför spelar folk det här spelet? Genomsnittliga handlare vaknar inte på morgonen och säger till sig själva, “Okej, jag tror att jag ska börja handla med råvaror.” Vad som händer är att de får ett försäljningsförslag från en “guru” för råvaruhandel som påstår sig ha ett “system” för att generera idiotsäkra vinster på dessa vilda marknader. Dessa “system” varierar i pris från $25 till $5 000 eller mer och säljs med löfte om “stora vinster” från en liten initial investering.

Nyhetsbrevskribenter eller råvaruguruer sprider regelbundet myten om att förvandla $5 000 till en miljon dollar på mindre än ett år. Det typiska råvarusystemet kommer i ett långt försäljningsbrev eller häfte som beskriver en metod för att vinna “9 av 10” affärer eller liknande uppblåsta anspråk.

Naturligtvis, om det var möjligt att handla korrekt 90% av tiden, skulle en person lätt kunna ackumulera miljontals dollar under en mycket kort tidsperiod. Så varför är dessa killar så ivriga att få dig att spendera 195 $ på deras superduper-handelskurs? Eftersom de förmodligen inte tjänar riktiga pengar på sitt eget handelsprogram! Det är mycket säkrare att tjäna pengar genom att sälja andra tanken på att börja handla med råvaruterminer.

Det finns inget säkert sätt att konsekvent tjäna pengar på dessa marknader, helt enkelt för att de underliggande råvarupriserna kan fluktuera vilt fram och tillbaka beroende på en komplex uppsättning variabler, av vilka många är helt oförutsägbara. Det är därför de enda som konsekvent tjänar pengar på råvarumarknaderna är mäklare, som tar ut en provision för att utföra handeln, oavsett om du vinner eller förlorar. Det finns också en handfull framgångsrika professionella handlare som försörjer sig på dessa marknader. Men den stora majoriteten av människor som sysslar med råvaruterminer förlorar pengar.

Tyvärr, med lockelsen av stora avkastningar och lätta pengar, kommer en ny skörd av intet ont anande handlare in på marknaden varje år, bara för att snabbt bli bestulen på sina pengar. Var inte en av dem! Lämna handel med råvaruterminer till proffsen och håll dig till de tråkigaste investeringsformerna, som att investera i fonder eller aktier och obligationer.

Leave a Comment