Produktchef – Vad säger ditt visitkort om dig?

Så här är ett mindre ämne som kan ha någon verklig betydelse för alla produktchefer: vad sätter du på ditt visitkort? Ja, ja, jag vet att vi lever i Facebooks och LinkedIns tidsålder, men visitkort är fortfarande det vi utbyter när vi träffas ansikte mot ansikte. Vad detta betyder är att visitkort fortfarande spelar roll. Vad står på ditt visitkort?

Vid det här laget av min karriär måste jag ha inte mindre än 20 olika visitkort. Då och då ser jag en samling av dem trängda bak i en låda någonstans och jag måste le när jag inser hur mycket min beskrivning av mig själv och det jag gör har förändrats över tid.

Jag kommer aldrig att glömma när jag fick min första möjlighet att registrera mig för visitkort. Det var det, jag hade klarat det big time. Trots att jag nu var en lågmjuk mjukvaruingenjör hade jag äntligen ett “vuxet” sätt att kommunicera till andra hur viktig jag var. Som med alla stora företag var det mesta av visitkortsformatet förbeställt. Jag fick dock fria händer att lägga till min titel precis under mitt namn. Um, vad ska man sätta? Första gången jag lade det som företaget listade åt mig i företagskatalogen: “Software Engineer IV” eller vad som helst.

Det visade sig att detta var ett stort misstag. Bortsett från människorna som arbetade för mitt företag, visste ingen annan i den verkliga världen vad en Software Engineer IV var! Jag skulle få artiga leenden och sedan försvann kortet snabbt i någons ficka, troligtvis slängt när det var dags att tvätta.

Några visitkortsupprepningar senare började jag bli smartare. Vid det här laget hade jag flyttat in i produktledningens värld och ändrade därför min titel till “Produktchef”. Det var så mycket bättre. Jag tror att många människor inte visste vad en produktchef var eller gjorde, men de trodde säkert att de visste vad en chef gjorde, och så när jag fick mitt kort satte de mig som chef på mellannivå och lämnade det vid den.

Kampanjer kom med tiden, och även om jag ännu inte var vice vd eller CIO, hade jag blivit senior produktchef. Nästa gång uppdaterade jag visitkortstiteln till “Senior Product Manager”. Det verkade ge mig lite mer respekt när jag lämnade över kortet. Återigen, jag tror inte att särskilt många visste vad jag gjorde; men de verkade tro att jag nu var i de övre skikten av mellanchefer.

Jag upptäckte fortfarande att eftersom folk inte riktigt visste vad en produktchef gör, kämpade de för att klassificera mig baserat på min titel. Tricket här är att om folk inte snabbt kan ta reda på var du får plats på ansvars-totempålen, kommer de inte ens bry sig om att försöka. Jag kände att det behövdes ytterligare utveckling. Det slutade med att jag släppte “Produkten” och idag står det bara “Senior Manager” på mitt visitkort.

Även om den var mindre beskrivande, tyckte jag att den här titeln var mycket användbar på mässor och leverantörsmöten. Nej, de verkar fortfarande inte veta vad jag gör för företaget; dock kan de lätt se att en “Senior Manager” är någon som måste vara väldigt viktig. Det betyder att de behandlar mig som någon viktig för att de inte har någon anledning att låta bli.

En sista anmärkning, med min trubbiga titel, är den första frågan jag får “vad gör du?” Det här är en fråga om fabrikat eller bryt. Om jag identifierar mig som produktchef, skulle det klassificera mig som ett lågnivå arbetarbi eftersom ingen riktigt vet vad en produktchef gör. Under otaliga möten som detta har jag finslipat mitt svar för att svara med ett snabbt “Jag får problemen att försvinna.” I de flesta fall föder detta tyst respekt och inga fler undersökande frågor.

Leave a Comment