Privatekonomi: bra ekonomiska vanor att börja nu

“Jag har precis fått min skatteåterbäring, det är dags att åka på semester!” Jag kan inte berätta hur många gånger jag hörde det när jag växte upp och nu ser jag det dagligen på sociala medier. Jag insåg tidigt i livet att sättet jag hanterade pengar på var väldigt annorlunda än de flesta människor jag kände. Det har alltid fascinerat mig eftersom jag aldrig riktigt förstod hur folk kunde spendera pengar utan att någonsin tänka två gånger på att spara eller gå i pension. Följande är några grundläggande vanor du kan börja nu för att säkerställa din ekonomiska trygghet i framtiden:

1. Att spara till pension så tidigt som möjligt är det mest fördelaktiga du kan göra. Även om det bara är $50 i månaden, vilket är det absoluta minimum för de flesta planer, kan du ställa upp med tusentals och åter tusentals dollar i pension. Ju tidigare desto bättre. Till exempel, en 25-åring som sparar $200 i månaden tills han fyller 65 år och tjänar exakt 6% av de medel som sparas årligen skulle ha samlat på sig cirka $400 000. Men en 40-åring som bidrar med samma belopp varje månad med samma inkomstnivå skulle ha samlat på sig endast 139 600 $ vid 65 års ålder.

2. Ha aldrig ett saldo på ett kreditkort med en ränta. Detta är ett av de snabbaste sätten att samla skulder som kan tynga dig för livet. När du behöver använda kredit och inte kan betala av den i sin helhet varje månad, leta efter ett 0% räntekort. Många kampanjer löper från sex månader till ett år eller mer. Om de används ansvarsfullt är de i princip ett gratis lån. Se bara till att du betalar av hela saldot före utgången av terminen, annars kommer du att få tillbakadaterad ränta som kan lägga till hundratals dollar (om inte mer) till din skyldighet.

3. Istället för att köpa en ny bil eller en leasing, försök att spara och köpa en fin begagnad bil med kontanter. Det du sparar mellan räntor, avskrivningar, skatter, plåtar och försäkringar kommer att spara tusentals. Enligt Edmunds.com är det bästa valet att köpa en två år gammal bil eftersom det undviker den största avskrivningsminskningen. Att äga det i tre år och sedan sälja det kommer också att gynna dig eftersom du kommer att se ytterligare en stor nedgång efter det femte året på grund av det långsiktiga underhållet som vanligtvis krävs vid den tidpunkten. Om du inte har råd med en två år gammal bil utan att behöva låna den, är det bäst att bli lite äldre med långvariga underhållsreparationer (och låga mil, om möjligt).

4. Undvik att äta ute om du kan. En genomsnittlig amerikan äter ute 4-5 gånger i veckan och spenderar i genomsnitt 232 USD i månaden eller cirka 2 700 USD per år. Om du hoppade över att äta ute i två år hade du sparat tillräckligt för att köpa en snygg begagnad bil som punkt tre ovan.

5. Det sista, och förmodligen det viktigaste, är att tänka långsiktigt. Det sämsta sättet att motivera utgifterna är att göra det individuellt jämfört med månads- eller årssumma. Ta till exempel att äta ute: även om det kanske bara kostar dig 10 USD per måltid, var noga med att tänka på att om du gjorde detta tre gånger i veckan under ett år skulle du ha spenderat över 1 400 USD. Samma logik kan appliceras på nästan vad som helst – kläder, semester, möbler, kaffe, snabb leverans, etc. När du är på väg att spendera pengar, tänk för dig själv, okej, hur mycket kommer det här att kosta mig varje år.

Leave a Comment