Penningtillgången, guldstandarden och kommande undergång

Bläddra ner i kommentarerna för en finansartikel som publiceras på Yahoo Finance och du kommer att läsa förutsägelser om kommande ekonomisk katastrof. Dessa kommentarer kan vara direkt skrämmande för alla som läser dem, oavsett hur djupa deras ekonomiska kunskaper är. Jag måste erkänna att efter en session som läst recensioner på Yahoo Finance är jag redo att sälja alla aktier jag äger för att investera mina pengar i konserver och ammunition. I sanning! men… Får mig att tänka! Så istället för att bara ta ställning utifrån vad jag har hört eller läst, bestämde jag mig för att göra just det… Jag bestämde mig för att tänka efter!

En av de mest diskuterade frågorna om ekonomin är den ständigt ökande penningmängden. Ekonomer som Ron Paul och Peter Schiff hävdar att genom att öka penningmängden beskattas vi, folket, indirekt av regeringen. Detta argument är mycket vettigt. Den första lektionen i någon ekonomiklass är att när utbudet av något ökar, minskar värdet. Detta är en av anledningarna till att värdet på den amerikanska dollarn har sjunkit så mycket under det senaste decenniet. Jag minns att 2002, när jag var i Okinawa, kunde jag köpa 120 yen för 1,00 USD. Idag köper 1 $ bara 74 yen. Nu finns det andra faktorer som inflation som måste beaktas för att hitta den verkliga växelkursen, men just nu sitter jag på en strandbar i Destin, Florida. så jag tänker inte ta upp min miniräknare och börja rita grafer.

Syftet med denna artikel är inte att komma till ett avgörande beslut, utan att presentera de frågor jag har om penningmängden; så här är de. Om vi ​​skulle gå tillbaka till guldmyntfoten, hur mycket guld ska dollarn backas upp med? Hur skulle utländska valutor påverkas? Skulle de behöva byta till guldmyntfoten också? Eftersom ekonomin blir mer global för varje dag, skulle det verkligen vara fördelaktigt att byta till guldstandarden? Hur är det med penningmängden? Enligt många pessimistiska ekonomer är det dåligt att skriva ut pengar. Frågan jag har handlar om befolkningsökning? Borde inte penningmängden växa i samma takt som befolkningen? Om vi ​​inte ökar penningmängden till eller över befolkningstakten, kommer vi inte att drabbas av deflation? Självklart!

Anta att det finns 10 personer i en ekonomi och 10 dollar, då skulle detta motsvara en dollar per person. Anta nu att dessa 10 personer skapade några bebisar som växte upp och fick egna barn. Nu skulle det finnas, säg, 25 personer i ekonomin, men bara $10. I denna nya ekonomi utan ökning av penningmängden skulle det bara finnas 40 cent per person. Dessa människor skulle fortfarande behöva de grundläggande förnödenheterna för att överleva, men de skulle ha mindre pengar för att köpa sina basförnödenheter. Vad skulle hända? Vad som skulle hända är att dollarn skulle bli starkare och priserna skulle gå ner. Detta är deflation. Är inte deflation dåligt? Om priserna går ner är konsumenterna mindre villiga att spendera eftersom deras dollar blir starkare varje dag. Varför spendera en dollar idag när du kan köpa mer för samma dollar imorgon?

Konsumenter skulle också vara mindre villiga att låna. Varför skulle de vilja låna bara för att betala tillbaka banken med en starkare dollar senare? Dessutom, med deflationstryck, skulle arbetsgivarna behöva sänka lönerna. Människor, som är den viktigaste beståndsdelen i en ekonomi, skulle inte reagera bra på lönesänkningar; så varför ekonomin? Är detta vad som skulle hända i realekonomin om vi slutade öka penningmängden och backade upp den med guld? Okej, så vi kan bara backa dollarn på guld och öka penningmängden i takt med befolkningstillväxten. Är detta svaret? En sak som jag vet säkert är att det skulle finnas tusentals nya jobb inom guldgruvindustrin.

För varje dollar som skrivs ut skulle det behövas en lika stor mängd guld utvinns. Nu när jag skriver detta börjar jag undra… Vad är guldets verkliga värde egentligen? Jag kan inte äta det. Det fungerar inte bra för kläder. Vi kanske borde stödja dollarn med vatten. Så alla skulle väl bo vid kusten?

Syftet med den här artikeln var som sagt inte att komma fram till ett avgörande ställningstagande, utan bara att presentera de frågor som dyker upp när jag tänker. Jag håller med om mycket av vad Peter Schiff och Ron Paul har att säga, men jag håller också med deras kollegor som Paul Krugman och vågar säga Ben Bernanke. Jag tror att jag ska försöka tjäna så mycket pengar som möjligt i den ekonomi jag utsätts för och hoppas att ekonomin når en rättvis balans oavsett vilka beslut som tas.

Leave a Comment