Pengar är allt?

Pengar kommer att köpa mig ett hus men inte ett hem, en säng men inte en god natts sömn.- Zig Ziglar

Pengar är allt? Detta var titeln på mitt tal vid ett seminarium i centrala London som anordnades av Find Your Voice. Många professionella talare från alla samhällsskikt deltog och levererade meddelanden som motiverade och stärkte människor att ta kontroll över sina liv. Jag var en av de fyra talarna och ämnet var: “Money Makes the World Go Round”. Jag skulle vilja dela med mig av de åsikter jag uttryckte på seminariet.

Ett av problemen med framgångslitteraturen är att ordet “framgång” oftare än inte tolkas som materiell framgång eller makt. Detta inkluderar vanligtvis hur mycket pengar en person tjänar eller äger; vilken typ av bil de kör och storleken och placeringen av deras hem. Men vi måste komma ihåg att sann framgång inte bara är Hollywoods definition!

Framgång är en resa, inte en destination. Misstaget de flesta gör är att framgångsrikt rada upp pengar. Pengar är bara ett utbyte och kan aldrig mätas sida vid sida med framgång.

Jag tror att framgång kan delas in i åtta kategorier; de är: andlig, hälsa, familj, karriär och affärer, ekonomisk, själv/intellektuell utveckling, personliga behov och gemenskap. Så det är värt att notera att verklig framgång inte bara är när du är ekonomiskt rik, det är när du är rik i alla åtta kategorier.

Pengar kan köpa materiella varor, men de kan inte köpa lycka och sinnesfrid. Pengar används i utbyte mot andra saker, men de papperspengar vi spenderar (t.ex. pund, nairas, dollar, etc) är inte de enda pengarna vi borde ha. Det finns “pengar” gömda i oss alla; det enda problemet är att upptäcka att vi har sådana “pengar” inom oss.

Låt oss överväga detta; om någon bara är ekonomiskt rik och saknar intellekt att göra andra rikedomar, eller misslyckas med sitt familjeliv och hälsa, då är han lika bra som att vara fattig. Låt oss inte ryckas för mycket av detta blotta utbytesmedel – pengar – och låt oss inte överväga andra aspekter av livet.

Jag kände en gång en rik man som trots sin rikedom hade hälsoproblem. Han dog trots den stora ekonomiska rikedom han hade samlat på sig. Skulle du säga att en sådan man var rik? Nej varför? Eftersom han bara var ekonomiskt rik – detta verkade vara på bekostnad av hans hälsa.

Jag var på herrgården till en av mina mentorer, Richie Dayo Johnson, i Netherne-On-the-Hill, Surrey, och när vi satt på hans kontor den söndagskvällen frågade jag: “DJ (som jag kärleksfullt kallar honom) säg – berätta för mig vad pengar kan och inte kan köpa. Han svarade, “Dayo, pengar kan köpa dig ett hus, men det kan inte köpa dig ett hus. Pengar kan köpa försäkring, men det kan inte köpa säkerhet. Pengar kan köpa underhållning, men det kan inte köpa lycka. Pengar kan köpa medicin, men de kan inte köpa god hälsa. Pengar kan köpa en säng, men de kan inte köpa sömn. Pengar kan köpa kamratskap, men det kan inte köpa vänskap. Pengar kan köpa sex, men det kan inte köpa kärlek. Pengar kallas valuta eftersom de är designade för att flöda genom dig. Pengar förändrar dig inte; det avslöjar bara vem du verkligen är.”

Jag håller helt med Richie Dayo Johnson. Jag tror också att pengar kan köpa många kvinnor, men de kan inte köpa en bra fru. Du kan köpa en bra bok, men du kan inte köpa visdom och kunskap. Han kan sponsra dig genom skolan, men han kan inte köpa ditt intellekt. Men de saker som pengar kan köpa är temporära, men de saker som pengar inte kan köpa är för det mesta eviga.

Vem är du när du har pengar och vem är du när du inte har det? Summan av kardemumman är att pengar inte förändrar dig; det bara avslöjar dig. Varför inte ta lite tid att reflektera över dessa saker som pengar inte kan köpas; kanske du blir förvånad över att inse att pengar inte är allt?

Är ditt andliga liv i ordning? Är du vid god hälsa? Har du kontroll över din ekonomi? Utvecklas du intellektuellt? Ger du tillbaka till samhället? Om du svarar JA på alla dessa frågor kan du med säkerhet säga att du trivs och därför är framgångsrik.

Säg mig nu, ÄR PENGAR ALLT? Jag vilar mitt fall.

Leave a Comment