Olika affärsplaner för olika läsare

Visste du att affärsplanen du tar fram kommer att se lite olika ut beroende på vem du presenterar den för? Ja, och detta är bra att komma ihåg när du skriver din affärsplan.

För en riskkapitalist: Dessa är individer eller företag med hög nettoförmögenhet som vill investera i ett företag och lämna verksamheten med en sund vinst. Vanligtvis representerar en riskkapitalist en grupp värdepappersföretag och individer som stöds av företag. Det är sällan de använder sina egna pengar för att investera. De tenderar också att investera stora summor pengar efter att noggrant granskat investeringsrisken som tillhör det företag som söker investeringar. Detta innebär att de tenderar att rikta in sig på företag som redan är etablerade och som vill expandera eller växa snabbt. De förväntar sig en hög avkastning på sin investering, vanligtvis över 25 % av sin investering. En riskkapitalist förväntar sig en hög nivå av kontroll över företaget och vanligtvis en plats i styrelsen, samt rösträtt med sina aktier.

När du skriver en affärsplan för en riskkapitalist är det naturligt att du skulle inkludera din möjliga exitstrategi – såsom en börsnotering, såväl som ditt föreslagna bidrag och engagemang i ditt företag.

När du går till en Angel Investor. Dessa investerare är mer benägna att investera i nystartade företag och de som söker en lägre nivå av finansiering. De accepterar också en högre risknivå än en riskkapitalist. Änglainvesterare investerar vanligtvis i en typ av företag som intresserar dem, och de vill ofta vara involverade i företaget som en del av sin investering. De är platsen att gå till om du letar efter affärsvägledning för att växa ditt företag. De förväntar sig en lägre procentuell avkastning på sin investering, men siktar fortfarande på 20 % till 30 %. Angel Investor kommer att förvänta sig eget kapital för sin investering, men deras kontroll kommer vanligtvis att ta formen av att driva företaget tillsammans med de andra större aktieägarna.

Vad den här investeraren vill är att engagera sig i ett företag som intresserar honom. Det är därför det är viktigt att lyfta fram attraktionskraften hos din bransch, verksamhet och hur de kan engagera sig i ditt företag.

När vi går till en bank. Banker lånar inte ut om det inte är nästan säkert att de får tillbaka sina pengar. Så när de letar efter ett lån är de ute efter någon form av säkerhet och det de brukar leta efter är panträtt i sin egendom eller sitt företags egendom. Så om du har egendom, maskiner etc som kan debiteras så är affärsplanen där du framhåller det. Banker lånar inte heller ut stora summor pengar till nystartade företag. Det de letar efter i din affärsplan är ett bevis på att du har tänkt mycket på din affärsmodell och hur du kommer att göra vinst på kort tid. De, som Angel Investor och Venture Capitalist, lånar inte ut pengar för att betala löner medan företaget håller på att etablera sig.

Några saker att komma ihåg när du skriver din affärsplan.

• Din sammanfattning är viktig och den första delen av affärsplanen som läses. Den ska sammanfatta de viktigaste delarna av verksamheten, samt väcka intresset för att gå vidare till den mer detaljerade informationen. Eftersom det är en sammanfattning är ett knep att skriva det i utkastformat i början av din affärsplansskrivning så att det hjälper dig att definiera din affärsplan. Sammanfattningen bör organiseras och fyllas i efter att du har skrivit din affärsplan och används som en checklista att du har inkluderat allt.

• Din affärsplan bör knytas samman med logiska länkar från ett avsnitt till ett annat. Den ska berätta en historia om hur du planerar att bygga, hantera och växa ditt företag.

• Den bör vara välstrukturerad med innehållsförteckning och sidnummer så att olika personer som läser planen enkelt kan ta sig till sin föredragna del.

• Du bör skriva din affärsplan för två olika typer av läsare – den tekniska personen som vill ha detaljerad information och siffror och entreprenören som vill se hur du lägger upp ditt företag och letar efter företagsuppgifter som en bra serviceprocess och lag, lämpligt kvalificerat engagera sig.

• Slutligen är din affärsplan grunden för ditt företag, men precis som ditt företag förändras och utvecklas över tiden, så måste din affärsplan göra det.

Leave a Comment