Kryptovaluta för nybörjare

I början av lanseringen 2009 användes flera tusen bitcoins för att köpa en pizza. Sedan dess har kryptovalutans snabba uppgång till $65 000 i april 2021, efter dess hjärtstoppande minskning i mitten av 2018 med cirka 70 % till cirka $6 000, förvirrat många människor – kryptovaluta-investerare. , handlare eller bara nyfikna som missade båten.

Hur allt började

Tänk på att missnöje med det nuvarande finansiella systemet gav upphov till utvecklingen av digital valuta. Utvecklingen av denna kryptovaluta är baserad på blockchain-tekniken från Satoshi Nakamoto, en pseudonym som uppenbarligen används av en utvecklare eller grupp av utvecklare.

Trots de många åsikter som förutspår kryptovalutans undergång, har bitcoins prestanda inspirerat många andra digitala valutor, särskilt de senaste åren. Framgången med crowdfunding som utlöstes av blockchain-ville har också lockat dem som vill lura den intet ont anande allmänheten och detta har fångat tillsynsmyndigheternas uppmärksamhet.

Bortom Bitcoin

Bitcoin inspirerade till lanseringen av många andra digitala valutor. För närvarande finns det mer än 1 000 versioner av digitala mynt eller tokens. Alla är inte lika och deras värden varierar mycket, liksom deras likviditet.

Mynt, altmynt och polletter

Det skulle räcka med att säga att det finns skillnader mellan mynt, altcoins och tokens. Altcoins eller alternativa valutor beskriver ofta andra än banbrytande bitcoin, även om altcoins som ethereum, litecoin, ripple, dogecoin och dash anses vara i den “stora” kategorin av mynt, vilket innebär att de handlas på fler kryptovalutabörser.

Mynt fungerar som en valuta eller värdeförråd, medan tokens erbjuder tillgångar eller nyttoanvändningar, ett exempel är en blockchain-tjänst för hantering av försörjningskedjan för att validera och spåra vinprodukter från vingård till konsument.

En poäng att notera är att tokens eller mynt med lågt värde erbjuder hausse möjligheter, men förvänta dig inte meteoriska uppgångar som liknar bitcoin. Enkelt uttryckt kan mindre kända tokens vara lätta att köpa, men de kan vara svåra att sälja.

Innan du hoppar in i en kryptovaluta, börja med att studera värdeförslag och tekniköverväganden, det vill säga handelsstrategierna som beskrivs i vitboken som medföljer varje initialt mynterbjudande eller ICO.

För de som är bekanta med aktier och aktier är det inte annorlunda än ett börsintroduktion eller börsintroduktion. Men börsintroduktioner utfärdas av företag med materiella tillgångar och affärshistoria. Allt sker inom en reglerad miljö. Å andra sidan är en ICO enbart baserad på en idé som föreslagits i en vitbok av ett företag – fortfarande i drift och utan tillgångar – som letar efter startfonder.

Inte reglerat, så köpare akta sig

“Du kan inte reglera det som är okänt” sammanfattar förmodligen situationen med den digitala valutan. Regulatorer och regleringar försöker fortfarande komma ikapp de ständigt utvecklande kryptovalutorna. Den gyllene regeln i kryptorymden är ‘caveat emptor’, låt köparen akta sig.

Vissa länder håller ett öppet sinne och antar en hands-off-policy för kryptovalutor och blockchain-appar, samtidigt som de håller utkik efter direkta bedrägerier. Men det finns tillsynsmyndigheter i andra länder som är mer bekymrade över nackdelarna än fördelarna med digitala pengar. Tillsynsmyndigheter känner ofta behovet av att hitta en balans, och vissa tittar på befintliga värdepapperslagar för att försöka kontrollera de många typerna av kryptovalutor globalt.

Digitala plånböcker: det första steget

En plånbok är avgörande för att komma igång med kryptovaluta. Tänk e-bank, men utan lagens skydd när det gäller virtuell valuta, så säkerhet är den första och sista tanken i kryptorymden.

Plånböckerna är av den digitala typen. Det finns två typer av plånböcker.

  • Internetlänkade heta plånböcker som riskerar användare att bli hackade

  • Kalla plånböcker som inte är anslutna till internet och anses vara säkrare.

Utöver de två huvudtyperna av plånböcker bör det noteras att det finns plånböcker för bara en kryptovaluta och andra för flera kryptovalutor. Det finns också möjlighet att ha en plånbok med flera signaturer, något som liknar att ha ett gemensamt konto hos en bank.

Valet av plånbok beror på användarens preferenser, om intresset är rent i bitcoin eller ethereum, eftersom varje mynt har sin egen plånbok, eller så kan du använda en tredjepartsplånbok som innehåller säkerhetsfunktioner.

plånbokslappar

Kryptovaluta-plånboken har en offentlig och privat nyckel med register över personliga transaktioner. Den offentliga nyckeln innehåller hänvisning till kryptovalutakontot eller adressen, inte olikt namnet som behövs för att ta emot en checkbetalning.

Den offentliga nyckeln är tillgänglig för alla att se, men transaktioner bekräftas endast efter verifiering och validering baserat på den relevanta konsensusmekanismen för varje kryptovaluta.

Den privata nyckeln kan betraktas som den vanligaste PIN-koden i elektroniska finansiella transaktioner. Det följer att användaren aldrig ska avslöja den privata nyckeln för någon och göra säkerhetskopior av denna data som måste lagras offline.

Det är vettigt att ha minimal kryptovaluta i en het plånbok, medan en större summa bör vara i en kall plånbok. Att förlora den privata nyckeln är lika bra som att förlora din kryptovaluta! De vanliga försiktighetsåtgärderna för finansiella transaktioner online gäller, från att ha starka lösenord till att vara uppmärksam på skadlig programvara och nätfiske.

plånboksformat

Olika typer av plånböcker finns tillgängliga för att passa individuella preferenser.

  • Hårdvaruplånböcker från tredje part som måste köpas. Dessa enheter fungerar som en USB-enhet som anses vara säker och endast ansluten till internet när den behövs.

  • Webbaserade plånböcker som till exempel tillhandahålls av kryptovalutabörser anses vara heta plånböcker som utsätter användare för risker.

  • Programvarubaserade plånböcker för stationära eller mobila enheter är tillgängliga utan kostnad och kan tillhandahållas av myntutgivare eller tredje part.

  • Pappersplånböcker kan skrivas ut med relevant information om den ägda kryptovalutan med offentliga och privata nycklar i QR-kodformat. De bör förvaras på ett säkert ställe tills de behövs under den kryptografiska transaktionen, och kopior bör göras i händelse av olyckor som vattenskador eller utskrivna data bleknar med tiden.

Kryptobörser och marknader

Kryptovalutabörser är handelsplattformar för dem som är intresserade av virtuella valutor. De andra alternativen inkluderar webbplatser för direkt förhandling mellan köpare och säljare, samt mäklare där det inte finns något “marknadspris”, utan är baserad på en kompromiss mellan parterna i transaktionen.

Därför finns det många kryptovalutabörser i olika länder, men med olika standarder för säkerhetspraxis och infrastruktur. De sträcker sig från de som tillåter anonym registrering, som endast kräver ett e-postmeddelande för att öppna ett konto och börja handla. Det finns dock andra som kräver att användare följer internationell identitetsbekräftelse, känd som Know-Your-Customer, och åtgärder mot penningtvätt (AML).

Valet av kryptovalutabörs beror på användarnas preferenser, men anonyma sådana kan ha begränsningar för omfattningen av tillåten handel eller kan bli föremål för plötsliga nya regler i börsens hemvistland. Minimala administrativa procedurer med anonym registrering tillåter användare att börja handla snabbt medan KYC- och AML-processer tar längre tid.

Alla kryptotransaktioner måste bearbetas och valideras korrekt, vilket kan ta allt från några minuter till några timmar, beroende på vilka mynt eller tokens som transaktioner och handelsvolymen. Skalbarhet är känt för att vara ett problem med kryptovalutor och utvecklare arbetar på sätt att hitta en lösning.

Kryptovalutabörser delas in i två kategorier.

  • Fiat Cryptocurrency Dessa utbyten tillhandahåller köp av fiat-kryptovaluta genom direkta banköverföringar eller kredit- och betalkort, eller genom bankomater i vissa länder.

  • Endast kryptovaluta Det finns kryptovalutabörser som endast handlar med kryptovaluta, vilket innebär att kunderna redan måste äga en kryptovaluta – som bitcoin eller ethereum – för att “bytas ut” mot andra valutor eller tokens, baserat på marknadskursen

Avgifter tas ut för att underlätta köp och försäljning av kryptovalutor. Användare bör göra efterforskningen för att vara nöjda med infrastrukturen och säkerhetsåtgärderna, samt för att fastställa avgifter de är bekväma med, såsom olika avgifter som tas ut av olika börser.

Förvänta dig inte ett gemensamt marknadspris för samma kryptovaluta med olika börser. Det kan vara värt att lägga tid på att undersöka det bästa priset för mynt och polletter som intresserar dig.

Finansiella transaktioner online innebär risker, och användare bör överväga varningar som tvåfaktorsautentisering eller 2-FA, hålla sig uppdaterad om de senaste säkerhetsåtgärderna och vara medvetna om nätfiskebedrägerier. En tumregel för nätfiske är att inte klicka på de angivna länkarna, oavsett äktheten av ett meddelande eller e-post.

Leave a Comment