Hur tjänade kvinnor pengar 1887?

Boken från 1887 av Mrs. ML Rayne, Vad kan en kvinna göra? ger en fascinerande inblick i hur viktorianska kvinnor kunde tjäna pengar på 1880-talet. Den är rik på information och vinjetter som visar vad som var möjligt för arbetande kvinnor för cirka 120 år sedan. Möjligheterna för kvinnliga entreprenörer var större än de flesta av oss inser.

Boken har undertiteln “Din position i näringslivet och litterära världen.” En stor del ägnas åt kvinnliga poeter, men det är affärsmöjligheterna för kvinnor som är mest spännande. Rayne tittar på karriärer för kvinnor, såväl som en mängd olika sätt som kvinnor kan tjäna pengar på egen hand.

Ett kapitel ägnas åt kvinnor inom advokatyrket. Författaren noterar att det fanns ett nittiotal kvinnor som praktiserade juridik i USA på 1880-talet, de flesta av dem utexaminerade från University of Michigan, det första amerikanska universitetet som antog kvinnor till sin juridikskola. I en tidig version av nätverkande föreslår författaren att läsarna tar kontakt med en av de advokater hon nämner och ber om råd om hur de kan göra en juridisk karriär.

Det finns också ett kapitel om kvinnor i medicin. Författaren skriver att Europa låg långt före USA när det gäller att öppna sina medicinska skolor för kvinnor. I USA öppnade en medicinsk skola för kvinnor i Boston 1848. På 1880-talet var nästan hälften av läkarstudenterna vid Boston University kvinnor, och Rayne listar fyra andra medicinska skolor i USA som antog kvinnor.

Andra yrken som diskuteras i boken inkluderar stenografi och maskinskrivning; trägravyr; amning; telegrafi; och statligt arbete. Det diskuteras mycket om löner och intjäningsmöjligheter i boken. I kapitlet om telegrafi, ett yrke för vilket särskilda utbildningsprogram redan fanns, skriver Rayne om inkomstskillnaderna mellan manliga och kvinnliga operatörer. Kvinnor tjänade i genomsnitt 500 USD per år, medan män tjänade en genomsnittlig årslön på 840 USD.

Raynes feministiska inställning går utöver löneskillnaderna. Hon skriver om hur en kvinnas arbete aldrig görs. En man går hem för att vila och läsa medan en kvinna går hem till jobbet och blir trött. Tydligen var Rayne en kvinna före sin tid. Kapitel ägnas åt kvinnor som uppfinnare och kvinnliga entreprenörer. Hon skriver om kvinnor som fått patent på sina uppfinningar och kvinnor som startat egna företag.

Flera sätt att tjäna pengar som diskuteras i boken är fortfarande populära idag. Att föda upp kycklingar, även i staden och förorter, blir mer populärt. Boken innehåller ett kapitel om fjäderfäuppfödning som kommer att vara av intresse för fjäderfäentusiaster. Det finns också ett kapitel om att tjäna pengar på biodling, en annan hobby som blir allt mer populär nu för tiden. Andra fleråriga favoritmöjligheter att tjäna pengar som diskuteras i boken inkluderar sömnad, hushållning, matlagning (idag kallar vi det cateringfirma) och att ha gäster (idag kallar vi det att skaffa en rumskamrat).

För dem som trodde att kvinnor först kom in på arbetsmarknaden på 1970-talet eller inte före Rosie the Riveters dagar, erbjuder Rayne en avslöjande redogörelse för kvinnors första utflykter i arbetsvärlden. Oavsett om det är ett hundraårigt perspektiv på att tjäna pengar på ditt eget företag eller en ögonöppnande blick på feminismens början, Vad en kvinna kan göra kastar mycket ljus över kvinnors tidiga dagar i arbetskraften.

Leave a Comment