Hur man sparar pengar på matvaror

Till skillnad från en fast månadskostnad som bolån eller bilbetalning är beloppet du spenderar på matvaror varje månad något flexibelt. Även om det vanliga rådet att skära ut kuponger och köpa generiska märken för att spara pengar medan shopping är bra, är det överlägset bästa sättet att verkligen hålla dina shoppingkostnader i schack att förstå hur livsmedelsbutiker lurar dig att spendera mer än du verkligen vill. Genom att till fullo förstå de sätt på vilka stormarknader uppmuntrar dig att spendera, av vilka många du förmodligen aldrig märkt förut, kan du bekämpa deras strategier och bara spendera pengar på de varor du verkligen behöver.

Medan en livsmedelsbutik kan tyckas vara bara ett ställe att köpa mat och andra hushållsförnödenheter, är det i verkligheten ett banbrytande exempel på “hur man säljer mer än vad konsumenterna verkligen behöver.” Eftersom du är konsumenten är det viktigt att du förstår dessa försäljningstaktiker för att gå in i en livsmedelsbutik för att bara köpa det du behöver, och undvika allt annat som livsmedelsbutiken vill sälja till dig. Här är några sätt som stormarknader manipulerar dig till att spendera mer än du planerat, och några enkla steg du kan vidta för att bekämpa dem:

Lukt: En av de första sakerna du kommer att märka när du går in i en livsmedelsbutik är den aptitretande lukten. Det finns en specifik anledning till att livsmedelsbutiker luktar nybakat och även varför bageriet nästan alltid finns nära ingången till butiken. Anledningen är att ett bageri som gör bröd och desserter avger en attraktiv lukt, och den lukten kommer sannolikt att göra dig hungrig. Livsmedelsaffärer vet också att om du känner dig hungrig när du handlar, kommer du sannolikt att spendera mer pengar – mycket mer – än om du inte var hungrig.

Ett enkelt sätt att bekämpa detta är att gå och handla först efter att du har ätit och är nöjd. Om tiden inte tillåter dig att göra detta, drick åtminstone några glas vatten innan du går ut för att känna dig nöjd innan du handlar. Att handla medan du är mätt gör det mycket lättare att motstå de överväldigande dofterna som mataffären kommer att kasta framför dig.

Allmän butikslayout: Har du någonsin märkt att när du bara behöver köpa ett fåtal basvaror måste du gå över hela snabbköpet för att få dem? Även om man skulle anta att bekvämligheten med att placera basvaror i samma allmänna område skulle göra kunderna gladare, vet stormarknader att ju längre de kan ha det i butiken, desto mer pengar kommer du sannolikt att spendera. De vet också att om du går så långt in i butiken som möjligt kommer det att göra dig mer benägen att plocka upp impulsvaror. Butikerna är speciellt utformade så att du spenderar så mycket tid som möjligt inne i dem och strövar runt på hela butiksgolvet för att få de basvaror som alla behöver.

Även om det inte finns något sätt att undvika att gå till de yttersta hörnen av butiken för att köpa de matvaror du behöver, kan du undvika fällan av impulsköp på butiksgolvet genom att ta dig tid att göra en lista över de varor du behöver och hålla dig till dem -där. när du handlar. Att ta för vana att göra en enda resa en gång i veckan för att ta hand om alla dina matinköpsbehov, snarare än flera mindre resor under veckan, kommer också att avsevärt minska din tid i butiken och chanserna att köpa varor du det inte är nödvändig. Jag behöver verkligen inte.

Artikelvisningslayout: Tillverkare av märkesvaror betalar rejäla lageravgifter till butiker så att deras varor placeras på hyllorna i ögonhöjd för vuxna (och i barns ögonhöjd när det gäller produkter avsedda för barn, till exempel spannmål ). Tillverkare är villiga att betala dessa priser eftersom de vet att du är mycket mer benägen att köpa något som du lätt kan se när du går nerför gången än något du måste stanna och leta efter. Resultatet är att produkter placerade i ögonhöjd ofta är de dyraste.

Innan du tar tag i det första föremålet du ser, ta några sekunder att titta på de övre och nedre hyllorna. Liknande produkter placeras tillsammans och enkel observation avslöjar ofta samma produkt till ett mycket bättre pris.

“Rea” varor: Livsmedelsbutiker kommer att annonsera ett visst antal varor till bottenpriser (kallade “förlustledare”) för att ta dig till butiken. Även om de kan vara äkta fynd, låt dig inte luras att tro att allt med orden “rea” eller “fynd” ovanför det verkligen är det. Även om ändarna på gångarna är reserverade för dessa “fynd”, är de inte alltid de erbjudanden de ser ut att vara och rabatterade produkter visas ofta tillsammans med produkter med högre priser. Ibland kan du till och med hitta liknande produkter i den vanliga gångsektionen som är mindre än “rea”-änden av gångvarorna.

Det viktiga att komma ihåg när du handlar är att fokusera på priset på produkten och inte alla snygga annonser och slogans som marknadsför produkten. Ta dig tid att kolla in de andra märkena och se om det finns ett bättre erbjudande. Tänk också på att om du inte planerade att köpa varan och du verkligen inte behöver den, så är det inte ett fynd för dig, strunt i priset. Tänk bara på saker som du använder regelbundet och behöver.

Produktens utseende: Produktförpackningar i stormarknader är ljusa, vanligtvis i rött och gult, eftersom dessa färger drar till sig uppmärksamhet. Bara för att något fångar ditt öga betyder det inte att du måste köpa det. Håll fokus på din inköpslista och bli inte distraherad av produkter du egentligen inte behöver.

Förpackningen kommer också att vara mycket större än den faktiska produkten för många livsmedel. Tillverkare vet att shoppare antar att större förpackningsstorlekar innebär en bättre affär. Det skulle vara vettigt eftersom volymen av varor tillsammans sparar tillverkaren på förpackning, frakt och lagring som de kan skicka vidare till dig. Med ett “buy in bulk”-mantra som nu är fast inarbetat i de flesta människors medvetande som ett sätt att spara pengar, drar tillverkarna fördel av det. Även om det ännu inte är normen, är fler och fler större förpackningar mindre fördelaktiga än sina motsvarigheter i mindre storlekar, eftersom tillverkare vet att du kommer att göra ovanstående antaganden och förmodligen inte jämföra kostnaden per enhet.

Innan du tar tag i den största lådan av en produkt, ta dig tid att beräkna kostnaden per enhet eller vikt. Oftare än du förväntar dig är mindre förpackningar av en vara faktiskt en bättre affär än att köpa samma vara i en större förpackning.

Kassalayout: En butiks kassagång är som en minimarknad i sig. Detta beror på att stormarknader vet att de har en fången publik medan du står i kö för att betala för dina matvaror. De klämmer varje liten sak som på distans kan väcka deras intresse för att samla in en enorm mängd i impulsförsäljning.

Det bästa sättet att undvika dessa frestelser är att planera din lågtrafik. Undvik helgen om möjligt, eftersom det är då det är mest trångt i snabbköpen, liksom på natten när alla precis har lämnat jobbet. Med många stormarknader som nu är öppna 24 timmar om dygnet, är övernattningsresor och tidiga morgnar, när gång- och utcheckningsbanorna praktiskt taget är tomma, den perfekta tiden att komma in och ut ur snabbköpet så snabbt som möjligt.

Genom att ta dig tid att förstå hur stormarknader försöker påverka dina shopping- och konsumtionsvanor, sätter du dig själv i kontroll. Använd förslagen på hur du motverkar säljtekniker för snabbköp och du kommer att kunna kontrollera dina matutgifter i mycket större utsträckning och ha mycket lättare att hålla dig till din månatliga matbudget.

Copyright (c) 2004 av Jeffrey Strain

Den här artikeln får distribueras fritt så länge som upphovsrätten, författarens information och en aktiv länk (om möjligt) ingår. En gratis kopia av alla nyhetsbrev eller en länk till webbplatsen där artikeln publicerades skulle uppskattas mycket.

Leave a Comment