Hur jag tjänade pengar på att skriva utan att skriva

Jag har jobbat som författare i många år, och en sak som jag har insett gång på gång är att jag inte alltid vet var min inkomst kommer ifrån. Ibland kan jag skriva något och få betalt en gång, eller så kan jag skriva en bok och royalties fortsätter att komma från det i flera år, eller ibland skriver jag något och det kan tjäna mig pengar på sätt som jag aldrig tänkt på.

För att visa er vad jag menar ska jag prata om en serie med tre artiklar jag skrev som tjänade mig pengar under 10 år.

Och det är vad som hände:

För flera år sedan skrev jag för en skrivande tidning och föreslog en serie i tre delar om hur man tjänar pengar genom att presentera idéer för filmer, tv-program och dokusåpor. Tidningen tackade ja och bad mig skicka artiklarna.

Vid den tiden arbetade jag som frilansskribent och jag skulle beskriva artiklarna, men jag skrev inte dem, vilket inte är ovanligt eftersom de för facklitteratur för tidskrifter bara vill se en kort lek först medan de för skönlitteratur vill se ett kort spel först, de vill vanligtvis se hela historien.

Så så fort jag fick beställningen började jag skriva artiklarna, som var mindre än 1 500 ord vardera, och det hela tog mig bara en morgon med att skriva, redigera och korrekturläsa. Och så skickade jag in artiklarna.

Redaktören tackade ja och erbjöd mig 100 GBP (200 USD) för varje artikel, som betalas vid publicering (tidningen publicerades varje månad), vilket jag gick med på, i vetskap om att jag skulle få tre månatliga betalningar på totalt 600 USD.

Artiklarna publicerades enligt överenskommelse och några månader senare tittade jag igenom kopior av dem på min dator och bestämde mig för att återpublicera dem online. Jag lade till några PPC-annonser på webbsidorna och några affiliate-länkar till lämpliga produkter för manusskrivning och pitchskrivning och lämnade det där.

Under de närmaste åren började de tre artiklarna få fler träffar än de andra sidorna på min webbplats. Jag var också tvungen att uppdatera dem några gånger för att se till att innehållet fortfarande var relevant och att alla länkar fungerade, men att göra det var bara lite jobb.

Så medan dessa artiklar fanns på min webbplats, gjorde annonserna och affiliate-länkarna mig en hel del pengar.

Och så en dag kontaktade ett förlag mig för att en av deras författare ville använda en del av en av artiklarna i en bok de gav ut och ville ha skriftligt tillstånd.

Så jag sålde tillståndet för $300, som de accepterade och betalade.

Och när jag tänkte på det måste de tre artiklarna som bara tog några timmar att skriva ha tjänat mig över 1 000 dollar sedan jag skrev dem.

Inte illa för en halv dags arbete.

Men det är problemet med att vara författare; om du vill tjäna en anständig inkomst måste du fortsätta skriva, skicka in och publicera, för du vet aldrig var pengarna kommer ifrån härnäst – eller hur mycket.

Leave a Comment