Historien om det moderna pengarklippet

Penningklippets historia är inte särskilt lång, eftersom behovet av en endast uppstod i samband med uppfinningen av papperspengar. Papperspengar utvecklades först i Kina under 700-talet på grund av kopparbrist. Före den tiden bars rikedom runt halsen i form av halsband, ju rikare man var desto tyngre kedja bar man. Detta blev fysiskt obekvämt och besvärligt, så kineserna utvecklade ett system där de kunde lämna sina mynt hos en betrodd person i utbyte mot en papperssedel. De kunde få tillbaka sina pengar genom att visa räkningen senare. Denna praxis avbröts senare och papperspengar dök inte upp igen förrän 1690 i Europa. Under denna tid producerade England papperspengar för att underlätta förflyttning av varor och tjänster samtidigt som de utkämpade kolonialkriget i det avlägsna Kanada. Det var mycket lättare att flytta runt papperspengar än stora mängder tunga mynt.

Så när papperspengar blev populära, blev behovet av att hålla kontanter en nödvändighet. Det första patentet för ett pengaklipp patenterades den 7 maj 1901 av BG Deovich för en säkerhetshållare för papperspengar. Denna fästanordning höll pengarna och hade även en kedja fäst för att fästa på en bekväm knapp. De vi känner idag uppfanns inte förrän 1931, när L. Semanas ansökte om patentet som vi idag känner som det moderna pengaklippet. Före denna tid bars papperspengar farligt i fickan på myntplånböcker eller på vikta tygstycken.

Idag finns det många stilar och typer, de är gjorda av olika metaller och material och finns i många olika stilar för att passa allas smak. Vissa pengaklipp har tidstycken på sig; vissa har hemliga fack, vissa har till och med knivar eller blixtar. De finns i alla metaller från diamantprydd platina till silver och guld och det mest lättillgängliga rostfria stålet. Rostfritt stål är uppskattat för sin hållbarhet och låga kostnad och är det mest kända av alla material. Många grupper, till exempel Mansions, bär pengarklipp med speciella logotyper. De kan användas som en förlängning av ens personlighet eller för att visa tillgivenhet eller tillhörighet till en affinitetsgrupp som idrottslag eller militära enheter. De ges som företagspresenter och personliga gåvor eftersom de enkelt kan graveras och göras så personliga eller opersonliga efter behov.

Leave a Comment