Happy Money – The Science of Smarter Spending av Elizabeth Dunn och Michael Norton – Bokrecension

Det finns många böcker om hur man tjänar mer pengar och hanterar dem för att maximera avkastningen på investeringen (ROI).

De blivande professorerna och forskarna Elizabeth Dunn och Michael Norton presenterar ett nytt förhållningssätt till pengar; fokusera på hur du kan öka din lycka med pengarna du spenderar. De förespråkar fem principer, baserade på internationell forskning, för att hjälpa dig att uppnå detta mål, i deras nya bok, “Happy Money: The Science of Smarter Spending.”

De fann att inkomster över hela världen har förvånansvärt litet inflytande på huruvida människor ler, skrattar och njuter dagligen. Dunn och Norton beskriver också hur företag och organisationer som tillämpar principerna kan gynna deras anställda, intressenter och samhället; och slutligen vinster.

Följande är Happy Money-principerna:

Köp upplevelser. Erfarenheter för människor samman och främjar social anknytning; och ge minnesvärda berättelser som du kommer att njuta av att återberätta i många år framöver. De är också kopplade till din identitet eller vem du vill bli; och erbjuder unika möjligheter och undviker enkel jämförelse med andra tillgängliga alternativ.

Individer som prioriterar upplevelsemässig shopping ses som fördomsfria, intelligenta och extroverta. Jämför stora köp och vardagliga köp och du kommer att upptäcka att människor är mer benägna att uppleva köparens ånger för materiella ägodelar. Längden på en upplevelse har liten inverkan på hur trevliga människor kommer ihåg den.

Gör det till en njutning. “Att veta att något inte kommer att vara för evigt kan få oss att uppskatta det mer”, säger Dunn och Norton. “Att inse att slutet är nära är nyckeln till lycka, vilket hjälper oss att förvandla lättillgängliga bekvämligheter till godsaker.”

London är det populäraste internationella resmålet, vars landmärken inkluderar Buckingham Palace och Big Ben. Infödda Londonbor rapporterar att de har sett fler landmärken i andra städer än i sin hemstad. När en njutningsfull aktivitet är lättillgänglig kanske vi aldrig upplever den, och därmed går vi miste om en relativt billig källa till lycka.

Företag övar ofta på att göra vissa föremål tillgängliga under begränsade tidsperioder, vilket får dem att se ut som godsaker. Tänk på Disneys begränsade återutgivningsdatum för dess klassiska filmer; och McDonald’s McRib-smörgås, lagt till höstens menyer för att skapa nostalgi för sommarens grillar.

Köptid. “Tid och pengar är ofta utbytbara.” Att tänka på tid framför pengar inspirerar ofta människor att engagera sig i aktiviteter som främjar välbefinnande, som socialt umgänge och volontärarbete. Tid och pengar främjar olika tankesätt. Att fokusera på tid tenderar att förstärka självkänslan. Tankar om pengar främjar ett kallt och rationellt sätt.

De flesta skulle ha nytta av tidsförändringar i:

  • Växlande. US Census Bureau säger att amerikaner spenderar mer än två veckor om året på att pendla. Att tacka ja till ett jobb med en timmes pendling varje väg är likvärdigt med olyckan över att inte ha något jobb alls.
  • Tv. Amerikaner spenderar i genomsnitt två månader om året på att titta på TV.
  • Umgås. Människor upplever de mest positiva stämningarna dagligen när de umgås med vänner och familj, särskilt barn.

Betala nu, konsumera senare. “På grund av kraften i nuet övervärderar människor nuet, vilket gör det svårt att uppskatta de potentiella fördelarna med förseningar.”

Kreditkort dämpar den omedelbara smärtan av att betala och främjar ett slags avskildhet som gör även de mest erfarna individerna mer benägna att ta av sig sina pengar. Forskarna bad deltagarna att uppskatta sin månatliga kreditkortsräkning. Alla underskattade beloppet med minst 30 %.

När konsumtionen ses i framtiden är det lättare att se den mer abstrakta fördelen med upplevelser, medan fokus på den närmaste framtiden främjar livskraften. Författarna beskriver människor som förskottsbetalar för saker, inklusive månatliga prenumerationer på postorderkosmetika. Att uppleva sin ankomst utan att betala känns som “Jul varje månad”.

Investera i andra. “Ny forskning visar att spendera även små summor pengar på andra kan göra skillnad för din egen lycka”, säger Dunn och Norton.

För att maximera din givande upplevelse, öva på dessa tre tips:

  • gör ett val. Att känna sig inringd av familj, vänner och kollegor för att donera till välgörenhet eller köpa insamlingsobjekt kan dämpa glädjen att ge. De bästa välgörenhetsappellerna uppmuntrar människor att ge utan att få dem att känna att de måste följa.
  • skapa en koppling. Människor upplever mer lycka när de spenderar pengar på starka band (dvs. närmaste familj och nära vänner) än på svaga band (vän till en vän).
  • Göra intryck. Människor som rapporterar att de skänker pengar till välgörenhet känner sig rikare än de som inte gör det. När givarna ser effekten av deras bidrag är det mer sannolikt att de donerar.

Dunn och Norton föreslår att du överväger de fem principerna kollektivt snarare än individuellt; och hitta sätt att tillämpa så många principer som möjligt i ett enda köp.

Författarna “zoomar ut” bortom individuella, affärsmässiga och organisatoriska inköp; och diskutera statliga utgifter. De citerar statliga trender för att mäta och främja deras medborgares välbefinnande.

Det bästa sättet för regeringar att underlätta medborgarnas möjlighet att spendera sina pengar mer lyckligt är att se till att alla medborgare har några disponibel inkomst initialt.

Dunn och Norton betonar den växande klyftan i Amerika mellan rika och fattiga; och länder med stora skillnader mellan rika och fattiga sägs ha högre skilsmässor, längre pendlingar och svagare sociala skyddsnät.

Läs “Happy Money” och utveckla en kalejdoskopisk vision om pengars kraft bortom siffror och investeringar.

Leave a Comment