Global affärsverksamhet och etik

Med internets intåg har allt från personliga relationer till affärer blivit “globalt” för alla ändamål. Idag kan du prata med människor över hela världen lika lätt som om du pratade med din granne. Företag kan utbyta dokument av alla slag med en knapptryckning – utan att behöva vänta dagar, och ofta veckor, för att dessa dokument ska levereras för hand. Vi är globala och detta har haft en djupgående effekt på området affärsetik.

Vad vi måste inse är att det som kan anses vara etiskt i vårt eget land inte nödvändigtvis anses vara etiskt i ett annat land. Detta gör ofta att göra globala affärer ganska svårt. Förr i tiden, eftersom vi inte hade internet, var det mer en fråga om att inte av misstag missakta andras seder och traditioner. Men idag står mycket mer på spel. Du bör inte heller trampa på andra företags – eller länders – etik samtidigt som du håller dig trogen mot ditt eget företag eller landets etiska kod.

Det första steget är att förstå traditionerna och affärssederna i det land där företaget du har att göra med är bosatt. Förhoppningsvis kommer de att göra detsamma för dig genom att anstränga sig för att lära sig om deras handelstraditioner och seder. Därefter behöver du ett sätt att kommunicera tydligt. På detta område av den globala marknaden är det viktigt att anlita en begåvad översättare. Du måste tydligt veta vad de säger, och de måste också veta vad du säger. Lita inte på en termin på ett främmande språk på gymnasiet för att ta dig igenom detta.

Global verksamhet har också en djupgående effekt på sina anställda. Till exempel, om du gör affärer med ett främmande land som endast har ordinarie öppettider – i din tidszon – kommer en eller flera av dina anställda att behöva vara tillgängliga för telefonsamtal och andra när det passar det utländska företaget. Förväntar du dig att dina anställda ska vara på kontoret för att ta emot dessa samtal eller hålla dessa konferenssamtal vid midnatt och få dem att anlända ljust och tidigt nästa morgon? Det är inte särskilt etiskt.

Ett annat område som har blivit ett växande problem när det gäller global affärsverksamhet och etik är skattedeklarationer från utlandet. Om ditt företag gör en försäljning till ett företag i Kanada, till exempel, kommer den försäljningen inte att rapporteras till IRS i USA av företaget du gjorde försäljningen till eller av Kanadas regering. Det är, enligt någons standard, oetiskt att inte rapportera denna inkomst till IRS.

I många länder är muta tjänstemän en del av verksamheten. Det gör dock inte praktiken etisk, och experter råder företagsägare att utbilda alla sina anställda att sådana metoder inte kommer att tolereras när de bedriver globala affärer – eller ens när de bedriver verksamhet i sitt eget land.

Globala affärer är bedrägligt lätta med användningen av Internet, men i det stora hela, när du börjar titta på vad som är och inte är acceptabelt eller förväntas i ett främmande land, när det gäller etiska affärsmetoder, måste du – använda en mycket försiktighet.

Leave a Comment