Författare: Din bok är ditt företag

Börja där du är med det du har. Du har hört det hundratals gånger. Men vad betyder det? Du publicerade boken och köpte den på Amazon. Grattis!

Och nu då? Nu börjar det roliga och vansinnet.

Du pressar folk att köpa det. Du delar Amazon-länken. Du gör “gratis nedladdning” dagar med e-boken. Du kör annonser på Facebook. Du bloggar om det. Du skickar eblaster. Du blir kreativ och gör en boktrailer och några bloggturer. Du skriver ett pressmeddelande. Du lanserar dig själv i media. Du registrerar dig för poddar eller gör ett teleseminarium eller startar en podcast om ämnet för boken.

Räkna med att folk köper boken, pratar om boken och sedan får fler att KÖPA boken. Ufa!

Bokförsäljningen går upp – i minst tre månader. Så du vet vad som händer efter cirka 90 dagar?

Något.

Du är utbränd och trött på att trycka på din bok. Du slutar trycka och din försäljning tankar. Allt det hårda arbetet och nu står du still.

Det är därför det inte räcker att vara författare. Du måste bli en författare-entreprenör. Du måste ha en strategi för att göra din bok till ett företag.

Du är experten och auktoriteten i alla ämnen i din bok. Du bör inte begränsa dig till att bara vara en bokförsäljare. Du är VD för din informationsproduktverksamhet.

En författare-entreprenör skapar kurser, arbetsböcker, ljudböcker, hemstudiekurser, föreläsningsserier – och till och med “märkta” produkter som T-shirts, tidningar, ryggsäckar eller telefonfodral. Detta är vad vi kallar “produktlinjeförlängning”.

Tänk som en entreprenör – inte som en författare. Självklart kan man prata och sälja böcker längst bak i lokalen. Men du utnyttjar inte alla möjliga affärsmodeller med en bok.

  • Du kan hålla en årlig konferens eller kongress om ämnet för din bok.

  • Du kan skapa en hel försäljningstratt och lansera video-/ljudlektioner för olika inlärningsnivåer. Fundera på att lansera en serie för nybörjare, sedan medelnivå och slutligen avancerad.

  • Du kan utbilda privatpersoner och rådgöra med företag.

  • Du kan sälja din bok i bulk till organisationer.

  • Du kan bli en betald talesperson, krönikör eller regelbunden bidragsgivare till en medieorganisation som specialist.

  • Du kan skaffa sponsorer och förse dem med innehåll till dina bloggar.

Möjligheterna är oändliga. Det finns hundratals produkter eller inkomstströmmar du kan extrahera från din bok, men du måste tänka som en författare-entreprenör. Det handlar verkligen om att utnyttja dina resurser, erfarenhet och affärskunskap för att ta dig till nästa nivå.

Leave a Comment