Förbereder sig för en värld av kryptovalutor: China Edition

Förra året fick kryptovalutamarknaden en rad tunga slag från den kinesiska regeringen. Marknaden tog träffarna som en krigare, men kombinationerna tog ut sin rätt på många investerare i kryptovaluta. Marknadens svaga prestanda under 2018 bleknar i jämförelse med dess fantastiska tusenprocentiga ökningar 2017.

Vad hände?

Sedan 2013 har den kinesiska regeringen vidtagit åtgärder för att reglera kryptovaluta, men ingenting jämfört med vad som gjordes 2017. (Kolla den här artikeln för en detaljerad analys av det officiella uttalandet från den kinesiska regeringen)

2017 var ett milstolpeår för kryptovalutamarknaden med all uppmärksamhet och tillväxt den uppnådde. Extrem prisvolatilitet har tvingat centralbanken att vidta mer extrema åtgärder, inklusive att förbjuda initiala mynterbjudanden (ICO) och slå ner på inhemska kryptovalutabörser. Strax efter tvingades gruvfabriker i Kina att stänga på grund av överdriven elförbrukning. Många börser och fabriker har flyttat utomlands för att undvika regleringar, men har förblivit tillgängliga för kinesiska investerare. Men de kan fortfarande inte undkomma den kinesiska drakens klor.

I den senaste serien av regeringsledda ansträngningar för att övervaka och förbjuda handel med kryptovalutor bland kinesiska investerare, har Kina utökat sitt “Eagle Eye” för att övervaka utländska kryptovalutabörser. Företag och bankkonton som misstänks för transaktioner med utländska kryptovalutor och relaterade aktiviteter är föremål för åtgärder som sträcker sig från begränsning av uttagsgränser till frysning av konton. Det finns till och med rykten bland det kinesiska samhället om att mer extrema åtgärder tillämpas på utländska plattformar som tillåter handel mellan kinesiska investerare.

“När det gäller om det kommer att bli ytterligare regleringsåtgärder får vi vänta på order från högre myndigheter.” Utdrag från en intervju med stabsledaren för Kinas Public Information Network Security Supervision Agency under ministeriet för allmän säkerhet, feb.

FÖR FÖR FÖR VARFÖR!?

Föreställ dig att ditt barn investerar sina besparingar för att investera i en digital produkt (i det här fallet kryptovaluta) som de inte har något sätt att verifiera dess äkthet och värde. Han eller hon kan ha tur och bli rik, eller förlora allt när kryptovalutabubblan spricker. Skala nu det till miljontals kinesiska medborgare och vi pratar om miljarder kinesiska yuan.

Marknaden är full av bedrägerier och värdelösa ICO:er. (Jag är säker på att du har hört nyheter om människor som skickar mynt till slumpmässiga adresser med löftet om att fördubbla dina investeringar och ICO som helt enkelt inte är vettiga). Många oerfarna investerare är i det för pengarna och skulle bry sig mindre om tekniken och innovationen bakom det. Värdet av många kryptovalutor härleds från marknadsspekulation. Under kryptovalutaboomen 2017, gå in på vilken ICO som helst med en berömd rådgivare ombord, ett lovande team eller anständig hype och du är garanterad minst 3 gånger dina investeringar.

En bristande förståelse för företaget och tekniken bakom det, i kombination med spridningen av ICO: er, är ett recept på katastrof. Centralbankstjänstemän rapporterar att nästan 90 % av ICO:erna är bedrägliga eller involverar illegal insamling. Enligt min åsikt vill den kinesiska regeringen säkerställa att kryptovaluta förblir “hanterbar” och inte för stor för att misslyckas i det kinesiska samhället. Kina tar de rätta stegen mot en säkrare och mer reglerad, om än aggressiv och kontroversiell, kryptovalutavärld. Faktum är att det kan vara det bästa draget landet har tagit på decennier.

Kommer Kina att ställa ett ultimatum och göra kryptovaluta olaglig? Jag tvivlar mycket på att de kommer att göra det, eftersom det är ganska meningslöst att göra det. För närvarande är finansiella institutioner förbjudna att inneha några kryptotillgångar, medan individer kan men är förhindrade från att utföra någon form av handel.

En statsägd kryptovalutabörs?

Vid den årliga “Two Sessions” (uppkallad efter två stora partier – National People’s Congress (NPC) och National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference (CPCC) deltar i forumet som hölls den första veckan i mars, träffas ledarna att diskutera de senaste frågorna och göra nödvändiga lagändringar.

Wang Pengjie, medlem i NPCC, har varit intresserad av utsikterna för en statlig ägd plattform för handel med digitala tillgångar, samt initierat utbildningsprojekt om blockchain och kryptovaluta i Kina. Den föreslagna plattformen skulle dock kräva ett autentiserat konto för att tillåta handel.

“Med upprättandet av relaterade regleringar och samarbetet mellan People’s Bank of China (PBoC) och Securities Regulatory Commission of China (CSRC), skulle en reglerad och effektiv kryptovalutaväxlingsplattform fungera som ett formellt sätt för företag att samla in pengar (genom ICOs) och investerare för att behålla sina digitala tillgångar och realisera kapitaltillväxt” Utdrag från Wang Pengjie’s presentation vid de två sessionerna.

Marschen mot en Blockchain-nation

Regeringar och centralbanker runt om i världen har kämpat för att klara av den växande populariteten för kryptovalutor; men en sak är säker, alla har anammat blockchain.

Trots tillslaget mot kryptovalutor har blockchain vunnit popularitet och antagits på flera nivåer. Den kinesiska regeringen har stöttat blockchain-initiativ och anammat tekniken. Faktum är att People’s Bank of China (PBoC) har arbetat med en digital valuta och har genomfört simulerade transaktioner med några av landets affärsbanker. Det återstår att bekräfta om den digitala valutan kommer att vara decentraliserad och erbjuda kryptovalutafunktioner som anonymitet och oföränderlighet. Det skulle inte vara en överraskning om det bara var en digital kinesisk yuan, eftersom anonymitet är det sista Kina vill ha i sitt land. Men skapad som en nära ersättning för den kinesiska yuanen kommer den digitala valutan att vara föremål för befintliga penningpolitik och lagar.

Guvernör för People’s Bank of China, Zhou Xiaochuan. Källa: CNBC

“Många kryptovalutor har sett en explosiv tillväxt som kan ha en betydande negativ inverkan på konsumenter och privata investerare. Vi gillar inte produkter (kryptovalutor) som utnyttjar den enorma möjligheten till spekulation som ger människor illusionen av att bli rika över en natt” Utdrag från Intervju med Zhou Xiaochuan fredagen den 9 mars.

I ett medieframträdande fredagen den 9 mars kritiserade People’s Bank of Chinas guvernör Zhou Xiaochuan kryptovalutaprojekt som utnyttjade kryptovalutaboomen till vinst och underblåser spekulation på marknaden. Han noterade också att utveckling av digital valuta är “tekniskt oundviklig”

På regional nivå driver många kinesiska städer blockchain-initiativ för att främja tillväxt i sin region. Hangzhou, känt för att vara Alibabas huvudkontor, konstaterade att blockchain-teknik är en av stadens högsta prioriteringar under 2018. Den lokala regeringen i Chengdu City har också föreslagit att bygga ett inkubationscenter för att främja antagandet av blockchain-teknik i tjänster. city​ finanser.

Lokala konglomerat som Tencent och Alibaba har också samarbetat med blockchain-företag eller startat projekt på egen hand. Blockchain-företag som VeChain har också säkrat flera partnerskap med kinesiska företag för att förbättra insynen i leveranskedjan i Kina.

Alla ledtrådar pekar på det faktum att Kina arbetar mot en blockchain-nation. Kina har alltid haft ett öppet tänkesätt mot framväxande teknologier som mobilbetalning och artificiell intelligens. Hädanefter är det ingen tvekan om att Kina kommer att vara det första blockchain-aktiverade landet. Kommer vi att se den kinesiska regeringen backa och låta sina medborgare göra affärer igen? Förmodligen när marknaden mognar och är mindre volatil, men definitivt inte under 2018.

Leave a Comment