En kort historia om elektroniska pengar

Elektroniska pengar är en ny uppfinning, vilket innebär att valuta med verkligt värde kan bytas ut mot traditionella pengar; istället är det helt virtuellt eller digitalt. Det är en ny uppfinning i pengars och handelns historia. Elektroniska pengar finns endast i digital form och är huvudsakligen baserade på Internet eller på smarta kort som har ett register över dess lagrade värde. Transaktioner som görs elektroniskt kallas elektroniska pengar. Liknande namn för elektroniska pengar är e-kontanter, e-pengar, digitala pengar, digital valuta eller digitala pengar.

Datoråldern har gjort pengarskapande möjligt. Det hela började på 1960-talet när IBM och American Airlines skapade ett system kallat SABER (Semi-Automatic Business Research Environment), som gjorde det möjligt för American Airlines kontor utrustade med terminaler anslutna till telefonlinjer och hjälpte byråer att verifiera flygscheman. , platstillgänglighet och sedan göra bokningar elektroniskt som kan betalas med hjälp av ett kreditsystem.

Banker i Amerika och Europa började använda stordatorer på 1970-talet, vilket hjälpte dem att spåra transaktioner. Det var ett system som visade sig vara framgångsrikt internationellt när valutaväxling krävdes.

Konsumenternas antagande av elektroniska pengar märktes först i Frankrike 1982 med införandet av Minitel-tjänsten. USA och Storbritannien utvecklade en grundläggande text-tv-tjänst som hjälpte tv-apparater att visa text direkt på tv-skärmen, till exempel nyheter, programguider, resultat från spelprogram eller väderuppdateringar. Text-TV var en mycket användbar och enkel enkelriktad tjänst.

Den franska Minitel-tjänsten använde en dum terminal med ett inbyggt modem, tjänsten fungerade över vanliga telefonlinjer och terminalerna var utrustade med kompletta AZERTY-tangentbord. Prenumeranter skrev meddelanden eller sökte efter frågor. Dessa Minitel-telefoner har levererats gratis till mer än 9 miljoner hem för att uppmuntra entreprenörer. Betalning kan göras med kreditkort eller debiteras från din telefonräkning. Detta markerade den första användningen av elektroniska pengar på konsumentmarknaden.

1979 lanserades en något liknande tjänst i Storbritannien som heter Prestel. Supportutrustningen var dyr och krävde att kunderna ringde och ordnade betalning via telefon. En tjänst känd som Homelink startade 1983 med stöd från Bank of Scotland och Nottingham Building Society. Kontoinnehavare kunde prenumerera på en speciell Prestel-tjänst som möjliggjorde nätbank. Detta var den första registrerade användningen av elektroniska pengar.

År 1991 introducerades internet på konsumentmarknaden och upplösningen av Arpanet-nätverket. Det dröjde inte länge förrän 1992 när America Online drog fördel av det nya Internet och började erbjuda detaljhandelstjänster direkt till sina abonnenter, som kunde betala med kreditkort.

År 1994 tog ett språng av tro att internet skulle hjälpa företag. Pizza Hut använde samma modell som Peapod använde för att tillåta pizzabeställning online med möjlighet att betala med kreditkort över Internet eller postförskott.

Det sena 1990-talet visade sig vara en avgörande tidpunkt för elektroniska pengar. Amazon.com lanserades 1995 och PayPal bildades 1998. Detta gjorde det bekvämt och enkelt att betala pengar online utan risk för stöld av kreditkortsnummer. PayPals innovation var att erbjuda kunderna ett virtuellt konto som kunde laddas med ett kreditkort eller banköverföring. Sedan användes mejladresserna för att ta emot och skicka pengar. PayPals tjänster markerade en unik början på elektroniska pengar, som skiljer sig från traditionella telefon- och kreditkortstransaktioner online.

Dessutom har PayPal-modellen kopierats av andra leverantörer med nya idéer för att säkra kundmedel med hjälp av guld-, silver-, platina- eller palladiumstandarder. Det var dock flexibelt att skicka och ta emot betalningar med en e-postadress.

Virtuell valuta uppbackad av ädelmetaller kan växlas mot valfri valuta som stöds. eLibertyReserve, e-gold och Webmoney blev de största leverantörerna av guldstödda elektroniska pengar.

Privata valutor spred sig också, uppmuntrat av efterfrågan på någon form eller marknad inom nätverksspel som World of Warcraft och Second Life. Sedan dess har privata mynt utvecklats på många forum och webbmastertjänster som ett sätt att erbjuda publicitet bland medlemmarna.

De mest framgångsrika e-pengarna har underlättats med lagrade värdekort denominerade i lokal valuta. Den amerikanska militären skapade ett lagrat värdekort kallat Eagle Cash som gav ett förskott på en soldats inkomster. Hong Kong har också designat ett kort med lagrat värde för snabba köp av tunnelbanebiljetter, vilket också accepteras som ett de facto kontantkort av många återförsäljare i staden.

Leave a Comment