Decentraliserad finans (DeFi) på Ethereum: The Future of Finance?

Decentraliserad finans, eller “DeFi” för kort, har tagit kryptovaluta- och blockkedjevärlden med storm. Dess senaste uppsving maskerar dock sina rötter i bubblans era 2017. Medan alla och deras hundar gjorde ett “Initial Coin Offering” eller ICO, såg få företag blockchains potential mycket utöver en snabb prisvinst. Dessa pionjärer föreställde sig en värld där finansiella tillämpningar, från handel till sparande, från bank till försäkring, alla skulle vara möjliga helt enkelt på blockkedjan, utan mellanhänder.

För att förstå potentialen i denna revolution, föreställ dig om du hade tillgång till ett sparkonto som ger 10 % per år i USD, men utan bank och praktiskt taget ingen risk för pengar. Föreställ dig att du kan förhandla skördeförsäkring med en bonde i Ghana som sitter på sitt kontor i Tokyo. Föreställ dig att kunna vara en market maker och tjäna avgifter i procent som varje Citadel skulle vilja ha. Det låter för bra för att vara sant? Det är det inte. Denna framtid är redan här.

DeFis byggstenar

Det finns några grundläggande DeFi-byggstenar du bör känna till innan vi går vidare:

  • Automatiserat marknadsskapande eller förtroendelöst utbyte av en tillgång mot en annan utan mellanhand eller clearinghus.

  • Översäkrade lån eller möjligheten att “sätta dina tillgångar till användning” för handlare, spekulanter och långsiktiga innehavare.

  • Stablecoins eller algoritmiska tillgångar som spårar priset på ett underliggande utan att centraliseras eller backas upp av fysiska tillgångar.

Förstå hur DeFi görs

Stablecoins används ofta i DeFi eftersom de efterliknar traditionella fiat-valutor som USD. Detta är en viktig utveckling eftersom kryptografins historia visar hur flyktiga saker är. Stablecoins som DAI är designade för att spåra USD-värdet med små avvikelser även under starka björnmarknader, d.v.s. även om priset på kryptovalutan faller som björnmarknaden 2018-2020.

Utlåningsprotokoll är en intressant utveckling, ofta byggd ovanpå stablecoins. Tänk om du kunde låsa in dina tillgångar värda en miljon dollar och sedan låna mot dem i stablecoins. Protokollet kommer automatiskt att sälja dina tillgångar om du fallerar på lånet när dina säkerheter inte längre räcker.

Automatiserade marknadsgaranter utgör grunden för hela DeFi-ekosystemet. Utan det har du fastnat i det gamla finansiella systemet där du måste förlita dig på din mäklare, clearinghus eller börs. Automatiserade marknadsgaranter eller AMM:er låter dig handla en tillgång mot en annan baserat på en reserv av båda tillgångarna i dina pooler. Prisupptäckt sker genom externa arbitragörer. Likviditeten poolas utifrån andras tillgångar och de har tillgång till handelsavgifter.

Du kan nu få exponering för ett brett utbud av tillgångar i Ethereums ekosystem och utan att någonsin behöva interagera med den traditionella finansiella världen. Du kan tjäna pengar genom att låna ut tillgångar eller vara en market maker.

För utvecklingsländerna är detta en otrolig innovation eftersom de nu har tillgång till alla finansiella system i den utvecklade världen utan hinder för inträde.

Leave a Comment