Att lära sig göra en ekonomisk budget

När vi växer från barn genom tonåren och till unga vuxna lär vi oss många saker, både från våra föräldrar och skolan, men det enda som de allra flesta aldrig lär sig är hur man budgeterar ekonomiskt. Tyvärr är detta den enda färdigheten alla behöver känna till. Att hålla en ordentlig budget och hålla reda på vad dina pengar gör är det bästa sättet att hålla sig skuldfri och bygga upp välstånd.

Pengar är ett kraftfullt verktyg i livet om vi lär oss att få det att fungera för oss. De flesta jobbar för sina pengar, men när de väl får dem, i sin lönecheck, följer de oftast inte upp med dem när de kommer in på deras checkkonto. Att skriva utgifter i ditt checkhäfte är inte att hålla reda på dina pengar, för när de väl finns där, ses de aldrig igen.

Att lära sig att budgetera dina pengar är ett viktigt steg mot din ekonomiska hälsa. När du har skrivit ner dina inkomster och utgifter kommer du att börja se vart dina pengar tar vägen, och några av dessa kan överraska dig. Det blir de små utgifterna som går snabbast. Att spendera fem dollar på lunch varje dag, eller den där frukosten du äter på vägen till jobbet, kan ge upp till flera hundra dollar i månaden. Det här är pengar som skulle kunna göra mer nytta om de används på ett klokare sätt.

Låt oss lägga lite matematik i det här. Om du spenderar 5 USD för lunch om dagen under arbetsveckan, det är 25 USD i veckan eller 100 USD i månaden, ge eller ta 5 USD. Under loppet av ett år är det 1200 USD som spenderas på luncher. Om du börjar lägga till alla andra små utgifter som inträffar varje månad på nolltid, kanske du upptäcker att du har tillräckligt för att betala av alla skulder du kan ha, men också börja spara för en sund ekonomisk framtid.

Det första steget i att lära sig hur man gör en ekonomisk budget är att skriva ner allt. Börja med din månadsinkomst och skriv ner den överst på ett papper. Nu vet du hur mycket pengar du har att spendera under månaden. Börja beräkna alla dina månatliga utgifter. Detta inkluderar allt från dina bolån och betalningar av allmännyttiga tjänster, bilbetalningar, kreditkort till de minsta utgifterna. Skriv ner dem genom att hålla dem i specifika kategorier. Dra av dina utgifter från dina inkomster och se vad som finns kvar.

Det här är din första budget eftersom den visar dig vad dina pengar har gjort varje månad. Nu när du faktiskt har en budget kan du se att det blir mycket lättare att inte bara se vart pengarna tar vägen, utan också att ta tillbaka kontrollen över vart pengarna tar vägen. Och när det händer kan du börja sätta upp mål, både kortsiktiga och långsiktiga, för dina pengar.

Det kommer att ta lite tid att få rätt budget. De flesta säger att om de håller fast vid det, kommer de att börja ha en fast förståelse för sin budget och ekonomiska situation om cirka 3 månader. Om du aldrig har lärt dig hur du budgeterar pengar på rätt sätt, är det bästa sättet att komma igång att helt enkelt komma igång.

Leave a Comment