Asian Culture 101: Tips för din nästa affärsresa till Asien

När man pratar om kulturer eller affärsetiketter klumpas asiatiska länder ofta ihop. Det är dock inte nödvändigtvis sant att kulturer eller etniciteter i samma område av världen delar samma traditioner eller värderingar. Även om det finns vissa likheter i historien och kulturen i asiatiska länder, är varje land och det sätt på vilket dess människor gör affärer unikt.

Det viktigaste att komma ihåg är att vara respektfull mot alla du möter. Om du inte vet vad som är rätt att säga eller göra i en affärs- eller avslappnad miljö, fråga istället för att göra ett felaktigt antagande och förolämpa dina värdar.

Att visa intresse för att lära sig och följa sina normer är ett sätt att visa respekt. Men även om du inte kan lära dig eller anpassa dig till alla traditioner i dessa många länder, här är några viktiga saker att komma ihåg när du reser i affärer.

Japan

I Japan är det vanligt att buga sig när man träffar någon ny. Dina värdar kanske är bekanta med västerländska traditioner och erbjuder dig att skaka hand. Var beredd på en eller båda formerna av hälsning och följ din värds ledning. För att böja dig ordentligt, håll ryggen rak och händerna vid sidorna. Undvik att stoppa händerna i fickorna eller korsa armarna. Precis som i amerikansk kultur är detta ett tecken på tristess eller ointresse.

Visitkort är en större affär i Japan än de är i USA. När du får ett kort, acceptera det med båda händerna och läs kortet. Detta visar respekt och omsorg för kortet och den person som gav det till dig. Om du sitter, lämna kortet på bordet eller i korthållaren. Stick inte kortet i fickan eller handväskan. Det är bäst att förvara dina egna kort i ett snyggt fodral så att de inte blir böjda eller smutsiga när du skickar ut dem.

Undvika:

  • peka med fingrarna eller andra föremål som ätpinnar eller pennor.

  • Det är ovanligt och kan betraktas som oförskämt.

  • påpeka någons fel. Respektera alltid dina värdar och affärspartners.

  • att vara sen. Kom faktiskt 15 minuter för tidigt.

Kina

Precis som du skulle göra i Amerika, ge ett fast handslag när du träffar någon i affärer. I likhet med japansk kultur är visitkort big business. Erbjud och ta emot kort med båda händerna. Skriv om möjligt ut din information på kinesiska på ena sidan och engelska på den andra.

Tålamod och ordentlig uppföljning är mycket viktigt i kinesisk affärskultur. Inga stora beslut tas snabbt och du bör förbereda dig för längre möten och tal. Du kan också bli ombedd att tala, men håll dina kommentarer korta och undvik att “ta över” konversationen. Efter ett möte, skicka ett mejl som lyfter fram styrkorna och besluten, men överdriv inte med dina kommentarer.

Affärer bedrivs ofta över måltider. Lär dig hur du använder ätpinnar och var du ska placera dem när du äter. Det är bäst att lägga tillbaka dem på gallret istället för i eller på skålen eller tallriken. Erbjud dig att vara värd om en andra måltid eller ett möte efterfrågas.

Undvika:

  • att vara sen. Kom i tid, tidigt om möjligt.

  • tala för högt eller för snabbt. Matcha din värds ton.

  • avbryta helgdagar eller ignorera vidskepelse. Respekt för tradition är viktigt.

  • pekar med sina bilder eller andra föremål.

Indien

Tur för amerikaner, det vanligaste affärsspråket i Indien är engelska, även om hindi talas allmänt i andra delar av landet. Hälsa din värd genom att säga “Namaste” med handflatorna mot varandra framför bröstet. Erbjud en lätt bugning eller nick.

Att nicka är ofta ett tecken på förståelse snarare än enighet. Var noga med att inte blanda ihop de två när du talar i affärsmöten.

Som i Kina, var medveten om och respektera helgdagarna. I den hinduiska religionen kan semestern vara mer än en dag eller två, så planera din resa därefter.

Undvika:

  • skakar hand, särskilt med kvinnor, om inte värden räcker fram sin hand först.

  • vägrar mat eller dryck i ett möte. Acceptera det som erbjuds för att inte förolämpa.

Leave a Comment