Är mode e-handel fortfarande en ekonomiskt bärkraftig affärsmodell?

Med den pågående ekonomiska turbulensen har många industrier, inklusive mode, upplevt betydande globala störningar. Särskilt modedetaljhandeln har sett lönsamheten minskat de senaste åren, vi har sett många high street-märken helt enkelt försvinna från radarn. Detta beror på två huvudfaktorer, nämligen utmaningar genom onlineteknik och även på det faktum att mode är en elastisk sektor och vederbörligen påverkas av konjunkturnedgångar.

Under de senaste åtta åren har vi sett en ökning av antalet nystartade e-handelsplattformar för mode. Många överlevde och många “försvann helt enkelt in i etern”, men fortsätter denna trend att växa exponentiellt? Sedan Natalie Massenet, tidigare VD och grundare av Net-a-Porter, lanserade det fenomenala lyxmodekraftverket online, har hon seglat tusentals fartyg förvandlade till modestartups.

Men varannan vecka går det rykten om att modestart-ups “exploderar”, att mode e-handelsbranschen helt enkelt är en mättad marknad, för lätt att skörda, bestående av frukter till hands. Vidare anses det vara mycket kapitalkrävande att underhålla, förnya och ännu dyrare vad gäller marknadsföringskrav för kundförvärv.

Så finns det en magisk formel? Ett betydande antal modestart-ups misslyckas och väldigt få överlever utan betydande änglar eller riskkapitalfinansiering. Var och en verkar leta efter nästa explosiva formel. Kanske finns det inget stort projekt och kanske finns svaret här under näsan på oss. Det kan helt enkelt handla om att hänga med i tiden.

Vi har sett effekterna av sociala medier på resultat inom många branscher, kanske dessa metoder måste användas? Det ska inte handla om shopping längre, det ska handla om social shopping. Kvinnor är den största demografin när det gäller shopping på nätet och vi vet alla att de är en “social art” när det kommer till shopping! Tillkomsten av facebook och twitter har lättat en del av belastningen på marknadsföringskostnader, och några relativt nya start-ups som Farfetch.com har fått en betydande andel av sin facebookanvändarbas, så social handel verkar vara en väg framåt.

Mode e-handelsbranschen är som vilken bransch som helst och varierar beroende på smak, kredittillgång och ekonomiskt klimat. Det finns fortfarande möjligheter på spel; marknaden förväntas växa till 380 miljarder dollar 2015. Mer än 20 % av modeinköpen görs online av 72 % av kvinnorna. Så är det inte vettigt att tro att avkastningen konsekvent kommer att undgå voyörerna i denna bransch? Kanske är svaret att potentiellt leta efter nya och innovativa sätt att tjäna pengar på branschen, i motsats till de rena och stela top-down-tekniker som modeindustrin konsekvent använder. Dessutom för att skapa mallar som möjliggör flexibilitet, som enkelt kan roteras och dras tillbaka om det behövs, för att vara mindre virtuella och mer uppslukande, och för att tillämpa information som erhållits genom kundfeedbackmekanismer i handling.

Leave a Comment