Affärsetiktestet: Vad skulle dina anställda göra?

Som en poliskommissarie en gång sa när han tackade nej till det tjugonde erbjudandet om muta han hade fått den dagen: “Etik är inte lätt!” Vi möter alla de tillfällen då att göra det som är rätt skiljer sig mycket från att göra det som är lätt eller det som skulle vara mer lönsamt. Det är en av anledningarna till att ett företag har en mission statement och/eller en uppförandekod: så att anställda förstår vad som förväntas av dem när de står inför valet mellan rätt eller lätt, etiskt eller lönsamt.

Problemet är att så många alternativ hamnar i gråzonen däremellan! Vad gör du när ett etiskt val nästan säkert kommer att skada någon? Tänk om att göra något lite fel bidrar till att skapa en mycket stor “rätt”? Ta en stund att läsa exemplen nedan och svara på frågorna de ställer, så förstår du vad jag menar.

• Din arbetskamrat ber dig täcka för honom så att han kan lämna jobbet tidigt för att gå till sin sons softballmatch. Håller du med? Om han gick ändå, skulle du vara tyst?

• Du är på väg att avsluta ett kontrakt med en ny stor kund värd 50 000 USD. Din chef är under stor press att öka försäljningen. Han ringer in dig till sitt kontor och berättar att ditt jobb är på gång, och ber dig att räkna in dina kontraktsinkomster i dina försäljningssiffror för kvartalet som slutar i morgon. Du vet att kontraktet är säkert, men kunden är borta från stan och kan inte skriva på förrän imorgon. Vad gör du?

• Tillverkningskostnaden för widgetarna som ditt företag tillverkar har sjunkit med 50 %. En av hans kunder, Sam, säger att han vet detta eftersom han är bästa vän med företagets VP of Manufacturing och ber om rabatt på sin beställning. Din chef godkänner rabatten. Hennes andra kund, Sue (som är en av hennes bästa vänner och inte vet något om fallande tillverkningskostnader) beställer exakt samma widgets som Sam. Erbjuder du henne en liknande rabatt? Berättar du för henne om nedgången i tillverkningskostnaderna?

• Företagets policy förbjuder medarbetare från att bli romantiskt inblandade. Du går i samma kyrka som någon på en annan avdelning och du attraheras av den personen. Jagar du förhållandet?

• Din bästa vän är vice vd för ett av företagen ditt företag gör affärer med. Du tar med henne på lunch bara för att komma ikapp med personliga saker och betala räkningen. Deklarerar du detta som en “affärslunch” och skickar kvittot på återbetalning?

• När du är i badrummet hör du din chef berätta för en kollega att Bob kommer att få sparken i slutet av kvartalet, om cirka två veckor. Bob är en god vän till dig. Berättar du för honom?

• En av de nyaste säljarna i din division är en riktig idiot, som aldrig dyker upp för att jobba i tid, distraherar andra med sina upptåg och så vidare. Du klagar på honom till din chef, som berättar att barnet är son till företagets president. Din chef instruerar dig att inte bara lämna den nya killen ifred, utan också att få dina försäljningssiffror att se bra ut genom att ge honom några uppenbara räkningar. Vad gör du?

Nu, om du känner dig riktigt dygdig för att du att veta skulle du alltid göra det etiska valet i dessa fall, fråga dig själv:

Har du någonsin

… ljög för din mamma? din chef? Hej Rs?

… ljög för att inte såra någons känslor?

… ljugit för att komma ur ett företag eller socialt engagemang?

… gjort ett tveksamt avdrag på din inkomstskatt?

… föra in siffror i en rapport för att få resultaten att se bättre ut?

… tog en ledig dag när du inte var sjuk?

… ljugit för en kund (“vi skickade din beställning igår”) eller kreditgivare (“checken är på posten”)?

… minska kostnaderna för kvalitetskontroll?

… skyllde på någon annan för något du visste att du var delvis ansvarig för?

… använde någon av dessa fraser: “Alla gör det”, “Det är det minsta av två onda”, “Det är bara en vit lögn”, “Det skadar ingen”, “Vem ska veta?”

… sätta olämplig press på andra?

I den verkliga världen är “etik inte lätt”. På något sätt måste vi hitta ett sätt att se på även de mest komplicerade situationer och utvärdera dem mot vad som är rätt – inte vad som kommer att orsaka det minsta problem. Vi behöver en grund för att bygga den sortens framgång som får oss att må bra, eftersom vi vet att det vi gör är vårt bästa jag.

Leave a Comment