9 dödliga handelsmisstag!

Följande är en lista med nio saker du vill undvika till varje pris. Vilken som helst av dem kan bokstavligen förstöra dina ekonomiska drömmar och mål!

1. Handla med pengar du inte har råd att förlora.

Ett av de största hindren för framgångsrik handel är att använda pengar som du verkligen inte har råd att förlora. Exempel på detta skulle vara pengar som ska användas för att betala ditt barns bolån, räkningar eller collegeavgifter. Detta kallas ibland “handla med rädda pengar” och det finns en bra anledning till det. Vad som i slutändan händer är att när någon i bakhuvudet vet att de riskerar sina hyrespengar, handlar de på rädsla och känslor kontra logik och inga känslor.

Om du är i den här situationen rekommenderar jag att du slutar handla tills du tjänar tillräckligt för att sätta in på ett konto som du faktiskt kan förlora utan att orsaka stora ekonomiska bakslag. Du kan börja med så lite som $2000 och handla aktier under $30.

2. Behovet av att vara “viss”.

Vi har alla ett behov av att se till att den handel vi vill göra är bra. Så vi letar efter skyltar som ger oss bekräftelse att gå in. Detta kan komma i många former, till exempel… Ställa in CNBC eller Wall Street Journal för att ge oss nyheter om att vår aktie är på väg eller väntar några extra dagar för att se till att aktien verkligen flyger och bara inte är på väg en falsk tillflyktsort. Andra handlare kommer att få åsikter från vänner, familj eller mäklare. Andra kommer att vänta på att tio tekniska indikatorer ska radas upp och ge “grönt ljus”.

Allt detta är bra till viss del, men det stora misstaget att undvika är att det tar så lång tid att du låter handeln ta fart utan dig. Intressant nog är det som slutar med att du väntar för länge att du faktiskt ökar din risk. Detta beror på att när en aktie stiger högre och högre, finns det färre köpare kvar på marknaden och den kan falla tills fler köpare kommer in i handlingen. Det är som ett spel med musikaliska stolar; så småningom fångas någon utan stol.

Handlare som väntar och väntar och väntar på att vara extra säkra är oftast de som köper den översta bocken precis innan aktien säljs. Sedan misshandlade de sig själva och trodde att de valde fel handling. Chansen är stor att det inte hade något att göra med deras val, bara dålig timing.

Det man bör komma ihåg är att det inte kan finnas någon absolut säkerhet i någon handel. Allt vi kan göra är att ta en mycket utbildad risk tillsammans med ett språng i tro!

3. Spendera vinster innan du tjänar dem.

Ingenting är mer spännande än att gå in i en handel som skjuter i höjden och sätter dig i en mycket lönsam position. Detta kan dock orsaka stora problem eftersom denna typ av handel försätter dig i ett mycket euforiskt tillstånd och leder till att du dagdrömmer om de enorma vinster som ännu inte kommer. Du säger, “Wow, jag tjänade redan 15% på två dagar; jag kommer att gå upp 50% på en vecka och jag kommer förmodligen att dubbla mina pengar på nolltid!” Så nästa sak som händer är att du bestämmer dig för vilken fantastisk ny bil du ska köpa eller kanske berättar för din chef att han kanske köper den… Ja, du fattar!

Det verkliga problemet uppstår när du fastnar i dagdrömmar och förväntningar. Detta gör dig oförberedd på att gå ut medan marknaden säljer och tär på dina vinster eftersom du har blivit övertygad om slutresultatet och kommer att förneka verkligheten i situationen.

Det enkla botemedlet för detta är att veta var och hur du kommer att göra vinster när du väl går in i handeln. Inse också att marknaden bara kommer att gå upp så länge den vill gå och inte hur högt du tror att den ska gå.

4. Bilda en åsikt.

Jag är här för att berätta att marknaden inte bryr sig om dig eller dina åsikter. Även om de är baserade på grundlig forskning eller en “Wall Street Guru” så spelar det ingen roll!

Kanske är din åsikt om marknadens långsiktiga riktning korrekt, men det betyder inte att saker och ting på kort sikt inte kan gå emot dig. Kom ihåg att det finns tiotusentals handlare där ute som också har en åsikt. Det är alla dessa olika åsikter som kan orsaka enorma fluktuationer i priset på en given dag eller vecka, oavsett din syn.

5. Tre 4-bokstavsord som kommer att döda dig! HOPP — ÖNSKA — BE

Om du kommer på dig själv att göra ett eller flera av ovanstående under en förhandling, då har du problem! Som jag sa, marknaden bryr sig inte. Allt hopp, önskemål och bön i världen kommer inte att förvandla en förlorande handel till en vinnande.

När du har fel, använd bara ett enkelt ord på fyra bokstäver för att rätta till situationen – SÄLJ!

6. Följer inte din plan

En stor källa till problem uppstår när en handlare börjar avvika från sin strategi. Kanske handlar de under en vecka enligt en uppsättning regler och nästa vecka använder de något helt annat.

Detta flygande genom byxans säte slutar alltid med att slå tillbaka. Detta beror på att näringsidkaren aldrig kan vara säker på vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Du bör aldrig avvika från din metod när du väl har börjat. Så länge det är statistiskt bra finns det absolut ingen anledning att ändra på det. Sättet att tjäna pengar på det är att handla det om och om igen för att utnyttja fördelen det ger.

En sak att vara medveten om är att en handlare är mer sårbar för att ändra sitt tillvägagångssätt efter några förluster. Var därför särskilt uppmärksam på dessa ögonblick.

7. Att inte veta hur man tar sig ur en förlorande handel.

Det är otroligt hur många jag har pratat med som inte har någon tydlig flyktplan för att ta sig ur en dålig handel. Återigen hoppas, ber, önskar och rationalisera sin position. Som jag alltid säger, marknaden bryr sig inte om vad du tycker. Han gör som han gör och när du har fel har du fel!

Det enklaste sättet att förhindra att en dålig affär går väldigt dåligt är att bestämma, innan du går in, var du kommer att avsluta. Du kan använda ett dollarbelopp eller någon målpunkt, till exempel den lägsta nivån på föregående 15-minutersstapel.

***Se till att du inte får den “bedövade rådjuren i strålkastarsyndromet”. Det är här du ser aktien falla till din stop loss-punkt, men du kan inte agera. Kanske beror detta på rädsla eller misstro att du har fel, men om du inte kommer ut ASAP, kan du hamna i stora ekonomiska problem!

8. Att ha ett ego.

Jag har sett flera personer komma in i affärsspelet som har varit extremt framgångsrika i andra affärsprojekt. På grund av detta hade de ett ganska stort ego och trodde att de inte kunde misslyckas. Deras egon blev deras undergång eftersom de inte kunde annat än att de hade fel och vägrade komma bort från dåliga affärer.

Återigen, vem du än är eller var du kom ifrån handlar inte om marknaderna. All charm, övertalningsförmåga, grader på väggen eller affärskunnighet kommer inte att flytta marknaden när du har fel.

9. Att bli kär i en aktie eller handel.

Låt mig ge dig ett exempel på vad jag menar. Våren 1999 var EFAX en riktigt het aktie. Jag väntade med att köpa den på ett dopp och jag gjorde det för $19/aktie. Det började stiga starkt och livet var fantastiskt!

Efter ett tag började den dock gå tillbaka till min ingångspunkt och sedan under den. Här är problemet. Av någon anledning gillade jag EFAX verkligen och fastnade för det. Till slut kunde jag inte släppa taget om honom, även om jag visste att jag borde. Jag motiverade och rationaliserade varför min kära vän skulle bli frisk men det hände aldrig. Jag var äntligen tvungen att avsluta min kärleksaffär när aktien nådde $9.

Moralen i denna berättelse är att aldrig bli kär, än mindre gifta sig med någon stam. Detta kan bli dyrt!

Jag kan inte nog betona vikten av principerna i denna artikel. Oavsett om du är en positionshandlare, swingtrader eller daytrader, kan dessa principer hjälpa dig att undvika kostsamma och smärtsamma ekonomiska misstag. Som de säger, smarta människor lär sig av sina misstag och smarta människor lär sig av andras misstag.

Leave a Comment