10 tips för att hantera dina pengar klokt

De flesta av oss får inte riktigt lära sig hur vi ska hantera våra pengar klokt i skolan. Så vi växte upp med att göra samma saker med pengar som vi ser våra föräldrar och vänner göra. I vissa fall kan detta vara bra om dina föräldrar eller vänner har goda dryckesvanor. Men för många människor fick inte deras egna föräldrar eller vänner lära sig hur man hanterar pengar på rätt sätt, så det finns en ond cirkel av att hantera pengar på ett olämpligt sätt. Här är 10 tips för att hantera dina pengar klokt:

1. Spendera mindre än du tjänar – Detta är den mest uppenbara lärdomen när det gäller att hantera våra pengar, men av någon anledning förstår de flesta inte det. Om du spenderar mindre än du tjänar kan du spara pengar för framtiden och inte behöva förlita dig på kredit för att ta dig igenom de tuffa månaderna.

2. Arbeta med en månadsbudget – Att sätta en månadsbudget är ett bra sätt att hålla reda på dina utgifter och se till att du spenderar dina pengar klokt. Om du inte vet vart dina pengar tar vägen varje månad har du ingen aning om hur du ska hantera din ekonomi.

3. Skapa en nödfond – En akutfond är pengar du har avsatt för att använda för akuta utgifter som dyker upp under månaden. Om du inte har en nödfond kommer du att tvingas använda krediter eller andra besparingar för att betala för oväntade utgifter. Att ha en akutfond skapar ett ekonomiskt skyddsnät du kan lita på.

4. Betala kontant – Kontanter är kung och jag tror fortfarande helt på det. Att ha kontanter till hands kan ta dig mycket längre än att betala för saker med ett kreditkort. De flesta betalar inte av sina kreditkort varje månad, så något du trodde skulle kosta bara 100 USD kan sluta kosta dig två eller tre gånger när du räknar in räntorna. Att använda dina utgifter för att betala för saker som underhållning hjälper till att säkerställa att du håller dig inom din budget, för när pengarna är slut, är de borta! Det tvingar dig att spendera dina pengar klokt och tänka på vad du köper.

5. Börja spara till pension tidigare – Sammansatt ränta är ett kraftfullt verktyg när du förstår det. Om du börjar spara tidigt till pensionen, har du kraften att sammansätta på din sida. En person som investerar 5 000 USD vid 21 års ålder kommer att ha 120 000 USD mer än en person som väntar tills 39 års ålder med att börja investera (förutsatt en ränta på 8%). Börja tidigt för att börja bygga rikedom åt dig själv.

6. Slösa inte pengar på mat – Maträkningar och att äta ute är ett av de största sätten att slösa pengar. Att bara köpa färdigmat i snabbköpet kan bli dyrt. Att spendera dubbelt eller tre gånger på mat du kan laga själv hemma är inte ett klokt sätt att spendera dina pengar. Att lära sig att laga mat hemma från grunden kan hjälpa dig att spara pengar på din maträkning varje månad.

7. Bestäm vad som är viktigt för dig – Att spendera dina pengar klokt betyder inte att du ska ta bort allt du bryr dig om bara för att se till att du betalar räkningarna. Du måste bestämma vad du vill behålla i din budget och vad du är villig att ge upp för att säkerställa att du spenderar dina pengar klokt.

8. Inse när du har gjort ett misstag och sluta – Om du går igenom en period där du har spenderat mycket pengar och du vet att du inte spenderar dina pengar klokt, ta ett steg tillbaka och observera ditt beteende. Alla gör misstag när det kommer till pengar. Det är så vi lär oss. Det viktigaste att göra är att stanna upp och komma tillbaka på rätt spår så snabbt som möjligt.

9. Köp generika när du kan – Ibland lönar det sig helt enkelt inte att köpa ett varumärke. Saker som mat och kläder har någon form av “generisk” varumärke associerad med dem. Om du vill spendera dina pengar klokt, köp generisk eller off-label när det är möjligt.

10. Använd secondhandbutiker, basarer eller basarer – Det finns skatter att hitta på platser som secondhandbutiker och basarer, allt som krävs är en liten ansträngning. Om du är klok med dina pengar låter du andra betala fullt pris för föremål som du kan köpa senare för slantar på dollarn.

Dessa tips som hjälper dig att hantera dina pengar på ett klokt sätt är bara några sätt att få stor inverkan på hur du hanterar dina pengar. Om du börjar uppmärksamma dina utgiftsvanor kommer du att bli förvånad över vad du hittar och hur du kan börja hantera dina pengar bättre.

Leave a Comment